SZABADGYÖKÖK, ANTIOXIDÁNS
Tartalom:
Szabadgyökök - antioxidánsok leírása, szabadgyök - antioxidáns
hatás
az oxidáció és a sejt-anyagcsere folyamataiban, szabadgyökök és a
betegségek, természetes antioxidáns -szolgáltatók.., kiemelt és
ajánlott Társoldalak
Gyakran találkozunk azokkal a kifejezésekkel, és intelmekkel, hogy
„túlteng” szervezetünkben a szabadgyökök rémuralma, hamarabb
öregszünk, mint kellene, és az antioxidánsok lehetnek a forradalmárok,
mentőöveink, ha jót akarunk magunknak:-)! Nos, valóban elég
sok szabadon
kószáló elektron, mint szabad gyök keresi párját szervezetünkben. Ezek
az anyagok különböző (egyébként természetes úton is létrejövő)
anyagcsere folyamatok, és kémiai reakciók során szabadultak fel, majd
újabb „házasságkötésre” akarják adni fejüket.
Csakhogy ezek a szabadgyökök igen nagy reakcióképességű, ingatag, rövid
életű
molekulák, melyek stabilizálódásához egy másik elektron szükséges. Ezt
a „szabad kapacitást” a szervezetünk bármely ép sejtjében próbálják
megtalálni, illetve onnan felvenni. Tulajdonképpen sejtrongáló (
DNS
rongáló!) tevékenységük miatt, sejtméregnek is nevezzük a
szabadgyököket. Elég sok energiájába kerül szervezetünknek
(Táplálkozás→
alapanyagcsere,
energiaforgalom, ATP), hogy úgy
kösse meg (és szakítsa meg ezt a láncfolyamatot) a szabad és kötődni
vágyó elektronokat, hogy minél kevesebb ép sejtnek rongálódjék közben a
molekulaszerkezete. Az antioxidánsok azok a „kamikázék”, melyek sok
esetben, mintegy feláldozzák elektronjaikat, megmentve ezzel sok – sok
ép molekulát.
Maga az oxidációs folyamat a szervezetre kivetítve leginkább a
rozsdásodás, vagy az avasodás folyamatával érzékeltethető, melyben
tisztán látszik, hogy az oxigén milyen reaktív elem. Minden, ami ezt az
oxidációs folyamatot lassítani tudja, az antioxidáns, azaz az oxidációs
(„korhadásos, korróziós”) folyamatot késleltető, gátló anyag. Magát az
oxidációs folyamatot redoxi folyamatnak hívjuk, mely az oxidációfok
(Faraday-oxidációs számok rendszere) megváltozásával jár. Ezekben a
folyamatokban, amelyik partner felvesz elektront, annak redukálódik
oxidációs száma, azaz csökken, amelyik pedig leadta az elektronját, az
oxidálódik, azaz nő az oxidációs száma (azaz, az a sejt, amelytől
lekötötte a szabad gyök az elektront, oxidálódik- „korhad”).
Mivel az anyagcsere folyamán, természetes úton is létrejönnek
szabadgyökök, így az is természetes, hogy a szervezetünkben erre a
feladatra
specializálódott „anti-gyökök”, azaz antioxidánsok is vannak. Az élő
sejtek ATP termelő, azaz energiafelszabadító szervecskéiben (a
mitokondriumokban) az energia szolgáltató folyamat során (oxidatív
foszforiláció), természetes úton keletkeznek peroxid és szuperoxid
szabadgyökök.
Ezeket a sejtek a saját, ún. endogén (belső) oxidánsaikkal
hatástalanítják. Több fajtája létezik az antioxidánsoknak, és jellemző
rájuk, hogy kiegészítik, és segítik egymás folyamatait, sőt energiát is
szolgáltatnak egymásnak. Igazi csapatjátékosok!
Ezeket az antioxidáns folyamatokat a szervezetben többek között az
enzimek
(pl. glutation-peroxidáz, kataláz, szuperoxid dizmutáz),
kéntartamú vegyületek (pl. glutátion), koenzimek
(pl. koenzim Q10),
vitaminok (A, E, C) és ásványi anyagok (mangán, cink, vas, szelén, réz)
segítik, végzik el. Az enzimek és koenzimek tulajdonképpen biokémiai
katalizátorként
segítik a sejteket a szabad oxigén hatástalanításában.
(
Katalizátor
egy olyan anyag, mely úgy gyorsít meg egy reakciót, hogy
közben ő maga nem használódik fel. Jelenlétükben a reakció más úton,
alacsonyabb energiaaktiválási részfeladaton keresztül megy végbe, azaz
kevesebb energiával jár az egész folyamat.)
Manapság azonban valóban olyan mértékben terhelődik a szervezetünk
károsító hatásokkal, tényezőkkel, mint a
stressz
(mely elég sok
energiát és kémiai reakciót kíván meg szervezetünkben), vagy a
helytelen táplálkozás (
savasodás,
mellyel szintén gyarapítjuk
méregállományunkat,
candidabetegség,
vastagbélrendszeri-bélflóra
problémák,
refluxbetegség,
helytelen
fogyókúra-szisztéma,
túlzott
fehérje
és
szénhidrát
fogyasztás), a dohányzás (
nehézfémek,
mérgező elemek-kadmium), alkohol, légszennyeződés, stb. hogy
a
szervezet nem bírja az egyensúlyt fenntartani, és túlsúlyba kerülnek a
sejteket károsító, energiát elvonó szabadgyökök száma. Ezért nagy
szerencse az, hogy természetes vagy mesterséges táplálék útján is
tudjuk pótolni az antioxidáns tulajdonsággal rendelkező anyagokat,
ezzel tehermentesíteni és segíteni saját antioxidáns rendszerünket
(enzimeket, sejtjeinket),
immunrendszerünket,
illetve szervezetünk méregtelenítését. A
Bioenergetikai
és
Biorezonancia
kezelések, a
bioenergetikai
gyógymódok, a
Radiesztézia,
a megfelelő mennyiségű és minőségű
víz-folyadék
fogyasztása
szintén nagy mértékben segítik a szervezet méregtelenítését, a
szabadgyökök kiürítését, illetve a szervezet antioxidáns folyamatát.
A
táplálék-
táplálkozás
útján bevitt antioxidánsokat, külső (exogén)
antioxidánsoknak hívjuk. Hatásait a következő módon fejthetik ki:
- Gátolhatják az oxidációt gyorsító katalizátorok működését.
- Önmaga is oxidálódik, azaz megköti az oxigént.
- Az Autooxidációs folyamat gátlásával, azaz megakadályozza, hogy a sejtben az oxidációs folyamat végbemenjen, lekötéssel megszakítja az oxidációs láncolatot, folyamatot. (pl. az E- vitamin a peroxidgyökökkel stabil végterméket képez, oxidációs inhibitor jellegű anyagok).
Legfőbb „külső” antioxidáns szolgáltatók:
- A nyers, natúr ételek és gyümölcsök (lúgosító-savasító ételek).
- A vitaminok: Az A-vitamin a legfontosabb, (minden, ami sárga színnel rendelkezik), pl. a répa, tök, sárgadinnye, ezen kívül a C-vitamin, mely a gyümölcsökben, paprikában, paradicsomban, kiviben, citromban, csipkebogyóban van nagyobb mennyiségben, az E-vitamin, melyet leginkább a növényi olajok – pl. a lenmagolaj, tojás, hüvelyesek, és a búzacsíra tartalmaz (lásd. még: Gyógynövény bioenergetika).
- Az ásványi anyagok:
-Vas, melyet, pl. a fekete ribizli, cékla, sóska, paraj, és a zöld tea, a máj tartalmaz.
-Szelén, amit pl. a marhahús, a vadhús, máj, vese, teljes kiőrlésű gabona magvak, és a „tenger gyümölcsei” tartalmaznak nagyobb mennyiségben.
-Cink a sertéshúsban, belsőségekben, babban, halakban található.
-Q
10 az egyik legfontosabb alkotó.
-Réz, mely megtalálható a májban, hüvelyesekben.
-Mangán a gabonafélékben és a dióban, mogyoróban található.
-Magnézium, amit pl. a borsóban, répában, burgonyában, dióban, mogyoróban lelhetünk meg.
A természetgyógyászati- gyógymódok és
alkalmazások, ill. táplálkozás kiegészítők, az egyén számára szükséges medicinális terápiát-kezelést, diagnosztikát soha nem
helyettesítő - helyettesíthető, vagy azt önhatalmúlag ki- és felváltó -
felváltható terápiás alkalmazások, csak a fizikai-lelki javulást és jóllétet,
gyógyulást elősegítő és támogató kiegészítő gyógymódok!
Az antioxidánsok nagy szerepet játszanak energetikai folyamatainkban
(-bioenergetika),
a DNS épségének megőrzésében, az elöregedési folyamatban, a szervezet
méregtelenítési folyamatában, és egyre nagyobb szerepet kapnak a
rákkutatásban, mint prevenciós tényezők.