ANYAGCSERE - EMÉSZTÉS, ENERGIA, KALÓRIA
ANYAGCSERE / Anyagcsere a tápanyagok felszívódása és emésztése során
Tartalom: tápanyagok felszívódási folyamata,
emésztés a szájüregben- a nyál,
emésztés a gyomorban,
emésztés a vékonybélben,
felszívódás a vastagbélben.
Az anyagcsere -láncolat folyamán a komplex tápanyag molekulák
(fehérjék→
fehérjék
emésztése és molekuláris anyagcsere folyamata, zsírok→
zsírok
emésztése és molekuláris anyagcsere folyamata, szénhidrátok→
szénhidrátok
emésztése és molekuláris anyagcsere folyamata) több lépcsőben
hasítódnak, részben
azért, mivel
nagyon hosszú (kémiai) láncokat kell elemi egységekre bontani (pl.
poliszacharidok, fehérjék), részben azért, mert egyfajta emésztőenzim
(
enzim,
koenzim) csak egy adott típusú kémiai kötést tud bontani (pl.
a különböző peptidkötéseket más és más fehérjebontó enzim). Az emésztés
részben a gyomor-bél traktus /szakasz/ űrterében, részben a
bélhámsejtek felszínén (ún. kefeszegélyében) zajlik. A tápanyagok a
vékonybélben (duodenumban, jejunumban) szívódnak fel. A víz és
elektrolitok visszaszívása szintén a vékonybélben
(víz-bioenergetika→
vízterek),
illetve a
vastagbélben
történik meg.
A felszívó
felület
működése: A
vékonybél
belső felszíne kb. 0, 3 m², a
körkörös redők és a kb. 1 mm magas bélbolyhok serege révén a valóságos
felszívó felület felnőttben kb. 300 m². A felszívást az egy rétegben
elhelyezkedő bélhámsejtek végzik, s a felszívódási folyamatot a
bélbolyhok jellegzetes mozgása serkenti. A savas vegyhatású
gyomortartalom hatására a vékonybél nyálkahártyájából felszabaduló
hormon (villikinin) a bolyhok ritmikus összehúzódását segíti elő, ez
elősegíti a tápanyag molekulák eljutását a felszívást végző sejtek
felszínére.
A képen emberi vékonybél bélbolyhai láthatóak. Konfokális mikroszkóppal készült. (forrás: National Geographic - 2008 legjobb orvosbiológiai képei)
A bélnyálkahártya-sejtsor vérellátása igen gazdag, a
felszívódott
tápanyagok innen a májba kerülnek, éspedig a továbbiakban szabályozó
inzulin hormonnal és a gyomormirigyből és hasnyálmirigyből származó
hormonnal (bradikininnel) együtt (
hormonális
szabályozás). A vékonybél felső szakaszán a
tápanyag-molekulák felszívódása maradéktalanul megtörténik, kivéve, ha
a felvett tápanyagmolekulák mennyisége nagyobb, mint amennyi bontását,
ill. felszívását a gyomor-bél traktus éppen el tud végezni.
Tápanyag - felszívódási zavar döntően három okból jöhet létre:
- A lebontás zavara miatt (pl. enzimhiány miatt, vagy gyorsult bélmozgás /passzázs/ miatt).
- A felszívó felület csökkenése miatt (pl. gyulladás, boholysorvadás miatt).
- Az aktív felszívás (transzport) zavara miatt (pl. glukóz és galaktóz hiányos felszívódása bélfertőzés esetén).
ANYAGCSERE / Emésztés a szájüregben:
A szájüregbe kerülő táplálék a nyállal (saliva) keveredik. A
nyál elsődleges feladata a szájüreg nedvesen tartása, a táplálék péppé
alakítása és ezzel az ízérzékelés elősegítése is, védelem a vegyi
anyagok és fertőzések ellen (bikarbonát tartalom ill. a lizozim révén).
Folyadékhiány esetén csökken a nyál mennyisége, kiváltva a szomjúság
érzetet, és ezzel a nyál hozzájárul a szervezet vízegyensúlyának
fenntartásához is. A nyálat a
kis- és nagy nyálmirigyek termelik. A kis nyálmirigyek nyálelválasztása
állandó, de nem nagy mennyiségű (kis nyálmirigyek+állkapocs alatti
mirigy egy része+fültőmirigy), a nagy nyálmirigyek (nyálmirigy+nyelv
alatti mirigy+ állkapocs alatti mirigy) csak valamilyen
ingerre reagálnak (szekretálnak-kiválasztanak). Mechanikai ingerekre
(homok, vatta, száraz kenyér, stb.), továbbá erős kémiai ingerekre
(savak, lúgok, konyhasó, stb.) ún. "hígító nyál" keletkezik, melynek
feladata a fizikai oldás. Táplálékfogyasztáskor szerves anyagokban és
fermentumokban gazdag ún. "emésztőnyál" választódik ki, melynek a
kémiai emésztésben van szerepe. A nyálelválasztást az ízérző receptorok
váltják ki, ill. reflektorikus úton
az idegrendszer szabályozza (központja a nyúltagyvelőben van).
A nyál legnagyobb részét víz alkotja (99,27%), vegyhatása enyhén
savanyú (pH 6,5-7,5 közötti), mennyisége a táplálék mennyiségétől függ
(átlagértéke 700-1000
cm
3 naponta). A nyál
szárazanyag tartalma 0,73%, szervetlen alkotórészei közül (Cl, PO
4,
Na, K, Ca, HCO
3, SCN, CO
2,
O
2)
jellemző a rhodánion, mely a dohányzók nyálában nagyobb mennyiségben
van jelen. A ciángyök (CN) méregtelenítés során keletkezik. A nyál
szerves anyagai a mucin és két enzim: a ptialin (amiláz) és a maltaze
(maltáz). A mucin egy fehérje, melynek szerepe a pufferolás
(savak-lúgok közömbösítése), azaz a hidrogénion-koncentráció megfelelő
fenntartása. Az enzimek a szénhidrátbontásában játszanak szerepet
(keményítő bontása glukózzá). Az emésztés tehát már a nyállal
elkezdődik, természetesen nem nagymértékben, hiszen innen a táplálék
hamarosan a gyomorba kerül (lásd. még: szénhidrátok
és szénhidrátok emésztése, és molekuláris anyagcsere folyamata).
ANYAGCSERE / Emésztés a gyomorban:
A gyomornedv víztiszta, savanyú vegyhatású, sajátos szagú
folyadék. Sósavtartalma 0,3-0,5%, ami megfelel kb. 0,9-1,5 pH-nak. A sósavon
kívül kevés anorganikus sót, fehérjét, vizet és három fermentumot:
fehérjeemésztő pepszint, tejalvasztó chymosint (kimozint), és zsírbontó
lipázet tartalmaz. A sósavat a táplálék konyhasójából, ill. a
chlortartalmából a gyomormirigyek fedősejtjei készítik. A sósav
elősegíti a gyomornedv enzimjeinek működését, biztosítja a pepszin
számára a savanyúságot, és fertőtleníti a gyomortartalmat. A gyomorban
"szabad sósav" és "kötött sósav" (nem sósav alakjában jelenlevő Cl
-)
formájában van jelen. A gyomorba jutó fehérjéket a pepszin bontja,
melyek a gyomormirigyek fő sejtjeiben képződnek. A pepszin a fehérjéket
peptidekre és aminosavakra már nem képes lebontani, a fehérjeemésztés a
vékonybélben fejeződik be. A tej fehérje bontását a kimozin végzi el,
hatására a tej kazeinje parakazeinné alakul át, és pelyhek formájában
kicsapódik (így tovább tudnak emésztődni a pepszin által is a
gyomorban). A lipáze igen kis mennyiségben kezdi el bontani a
zsírokat zsírsavakra és glycerinre (lásd. még: fehérjék
/ zsírok
és emésztési és molekuláris anyagcsere folyamataik).
A gyomor üres állapotban is termel nedvet, azonban ilyenkor erősen
nyálkás (mucin tartalmú), nem savanyú, hanem éppen lúgos vegyhatású
gyomornedv keletkezik. Ez a gyomornyálkahártya megvédésében
nagyjelentőségű, mivel a mucinnak erős savmegkötő képessége van.
Gyomorhurut esetén fokozott a mucin termelés (védőleg a
sósavtól),
azonban fenntartja az évágytalanságot, s az emésztést gátolja. Mikor a
szájba, ill. a gyomorba kerül a táplálék, megindul a
"valóságos"
gyomornedv elválasztása és a tápanyagok kémiai bontása. A lebomló
tápanyagok hatására gasztrin is termelődik, mely a mirigyek további
kiválasztását fokozza. Vannak anyagok, melyek gátolják a gyomornedv
elválasztást, s ezen keresztül az emésztést is. Így, ha nagy mennyiségű
zsír, epe, vagy duodenum-nedv jut a gyomorba, a gyomornedv elválasztás
és a gyomormozgás 1/2 órára is megszünhet, ezért nehéz a zsíros étel
(sok zsír hatására ún. enterogasztrin termelődik a vékonybélben
-duodenumban, mely a vér útján a gyomorba jutva gátolja a sósav és a
pepszin kiválasztódását).
ANYAGCSERE / Emésztés a vékonybélben:
A vékonybélbe került savanyú gyomortartalom háromféle emésztőnedv hatása alá kerül:
pancreasnedv (pankreásznedv - hasnyálmirigynedv), epe
és bélnedv. Mindhárom alkotó nagy bikarbonát- és carbontartalma miatt
lúgos kémhatást biztosít, mely az enzimek számára nélkülözhetetlen. A
vékonybélben történik meg az emésztés legfontosabb szakasza, melyben a
fehérjék-szénhidrátok-zsírok vízben oldható, felszívható elemeikre
esnek szét.
-
Emésztés és a Pancreasnedv:
A hasnyálmirigy átlátszó, színtelen, szagtalan, sós ízű,
alkalikus (lúgos) vegyhatású váladéka, pH értéke 8-9 között van, napi
mennyisége 1-1,5 liter között ingadozik. A duodenumba került savanyú
gyomortartalom hatására, a hasnyálmirigy kiválasztását serkentő ún.
secretin hatására termelődik. A pankreasznedv szervetlen
anyagai
fő tömegben a NaCl és a NaHCO
3, szerves anyagai
közül a
legfontosabbak az enzimek. Ezek a fehérjebontó trypsin
(tripszin vagy tripszinogén, karboxipeptidáz és az elasztáz), a
zsírbontó pancreas-lipase (lipáz),
és a polyszacharid szénhidrátokat bontó
pancreas-amilase (pankreász-amiláz).
A tripszin mellett egy másik
fehérjebontó enzim a chimotrypsin (kimotripszin,
vagy kimotripszinogén), mely a
gyomorban megindult kazeinemésztést (tejfehérje) fejezi be. Az enzimek
mennyisége a hasnyálmirigynedv összetétele és a táplálék minősége
szerint változik. A szervezet legfontosabb zsírbontó enzime a
pancreasz-lipaze, mely a zsírok észterkötéseit hasítja fel glicerinre
és zsírsavakra. Ennek elősegítésére szolgál az epe. Az epe fizikokémiai
reakció eredményeként a zsírokat emulgeálja, az epesavak
pedig a
lipázét aktiválják, melyek a zsírok szappanosítási folyamatával segítik
elő a zsírok bontását (lásd. még: fehérjék
/ zsírok
/ szénhidrátok
emésztése és molekuláris anyagcsere folyamatai).
-
Emésztés és az Epe:
Az epe a máj váladéka, keserű ízű, nyúlós, zöldessárga vagy sárgásbarna
színű, lúgos kémgatású folyadék (máj-epe kb. 7,8 pH körüli, epehólyag
epe 7,0-7,5 pH közötti). A májsejtek állandóan termelik,
azonban csak az emésztés alatt kerül a duodenumba. Az emésztési
szünetben az epehólyagban gyűlik össze, ahol nagymértékben besűrűsödik.
Enzimeket nem tartalmaz az epe, de sok olyan anyag van benne, mely más
emésztőnedvekben nem található meg. Az ép máj naponta 600-1500ml epét
termel, melynek 97% -a víz, 1% -a epesavak, 0,1% -a koleszterin és
lecitin, valamint epepigmentek (festékanyagok-vörösvérsejtek
széteséséből származik-hemoglobinból), organikus sók /szerves
sók/, 0,7% -a pedig calciumsók.
Az epesavak koleszterinmolekulák,
melyeket a májsejtek koleszterinből termelnek. Az elsődleges
epesav-molekulák lecitin és koleszterin molekulákat vesznek magukhoz, s
így fejtik ki hatásukat a bélben, azaz fokozzák a lipidek (zsírok)
oldékonyságát és felszívódását (lásd. még:
fogyókúra
és az epe).
-
Emésztés és a Bélnedv:
Az emésztés kémiai folyamatait lényegileg a vékonybél
mirigyei által termelt bélnedv fejezi be. A tiszta bélnedv világossárga
színű, szagtalan, gyengén alkalikus (lúgos) folyadék. Szárazanyag
tartalma 1,5%, pH-ja 8,3. A bélnedv elválasztása állandó folyamat, de
termelődését fokozzák a bélbe jutó tápanyagok mechanikai inger
formájában, illetve fokozódik termelődésük sympathicus ideg-inger
hatásra is. A bélmirigyek termelődésére a secretin és a bél falából
kiválasztódó enterocrinin hat, melyek fokozzák a bélnedv mennyiségét. A
bélnedvben fehérje-bomlástermékeket bontó ún. peptidasek,
szénhidrátbontó carboanhidrolasek, és zsírbontó lipasek, továbbá
phosphatasek (foszforsavat hasítanak le a különböző szerves
vegyületekről, főképpen a bélfal sejtjein belül hatnak, nagy szerepük
van a felszívódási folyamatban), nucleosidasek (a nukleinsavakat
hidrolizálja és felszívódásra alkalmassá teszi őket), és a trypsin
termelődését aktíváló enterokinase található meg.
Felszívódás a vastagbélben: lásd.: Vastagbél és a béltartalom útja, a bélflóra és a probiotikumok.
ANYAGCSERE / Anyagcsere hormonális szabályozása
Tápanyagbevitel és aktuális energiaigény változásaihoz az
emberi szervezet anyagcseréje számos hormon szabályozása által is
alkalmazkodik. E hormonok közül elsődleges helyen szerepelnek a
hasnyálmirigyben lévő Langerhans-szigetek sejtjei által termelt
hormonok. A sziget három féle sejtet tartalmaz, melyek közül az alfa
(vagy A)- sejtek termelik a glukagont, a béta (vagy B)- sejtek az
inzulint, a
delta (vagy D)- sejtek a szomatosztatint (a szomatosztatin
a növekedési hormon termelődésére hat, mely a zsír -és
fehérje anyagcserében játszik szerepet).
Táplálékfelvétel után az inzulin hormon kiválasztódásának fokozódása a
raktározási folyamatok gyorsulására vezet. Az inzulin (két
polipeptidláncból álló molekula) szekrécióját (kiválasztódását)
elsődlegesen a vércukorszint szabályozza. Szénhidrátfogyasztás
után a vércukorszint emelkedése többek között az inzulintermelés fokozódásához vezet.
Az inzulinszekréció (kiválasztás) bizonyos lappangási idővel
alkalmazkodik az aktuális vércukorszinthez, ezzel magyarázható a
szénhidrátfelvételt pár órával követő enyhe vércukorszint csökkenés
(még magasabb az inzulinkoncentráció a vérben, mint a vércukorszint).
Az inzulin hormon legfontosabb hatásai:
- Glikogénfelépítés fokozása (a glikogén a glukóz raktározódási formája→májban és izomszövetben)
- Glikogénlebontás gátlása (főképpen a májban)
- Trigliceridek mozgósításának gátlása (a zsírszövetben)
- Sejtek glukózfelvételének és égetésének stimulálása (főleg az izom és zsírszövetben)
- Aminosavfelvétel és beépítés fokozása (pl. izomszövetben)
- Sejtek kálium felvételének fokozása (izomszövetben, zsírszövetben, májban)
Fehérjedús, de szénhidrátban szegény táplálék elfogyasztása olyan
hormonális helyzetet eredményez, ami a fehérjeszintézisnek kedvez. A
felszívódó aminosavak egyidejűleg fokozzák az inzulin, glukagon és a
növekedési hormon kiválasztódást (a hasnyálmirigyben termelődő
szomatosztatin hatására), szekrécióját. Az inzulin és a növekedési
hormon fokozzák az aminosavak fehérjékbe való beépülését. A glukagon
pedig segíti a glukóz felszabadulását a májból, mely aztán belépve az
izomsejtekbe biztosítja a plusz energiát az
izmok
fehérje beépítéséhez.
Vegyes táplálkozás felvételét követően (glukóz és aminosavak,
zsírok
egyidejű felszívódása esetén), az inzulin és glukagon termelődése is
fokozódik, az inzulin túlsúly biztosítja a zsír raktározását a
zsírsejtekben.
A hasnyálmirigy által termelt hormonok, az emésztőnedv-termelés
szabályozásában részt vevő gyomor-bél eredetű hormonok és a
mellékvesék által termelt hormonok (pl. adrenalin,
kortizol)
egymásra
hatása kölcsönös, kiegészítik egymást és a központi idegrendszer
szabályozásával együtt, biztosítják az anyagcsere folyamatok
összehangolt működését.
ANYAGCSERE / ANYAGCSERE - FOLYAMAT ÉS A TÁPANYAGOK ENERGIAÉRTÉKE
Kémiai energiában „legdúsabb” tápanyagunk a zsír,
ill. a zsírsavak.
Energiaszükségletünk közel felét a zsírok szolgáltatják, vegyes
táplálkozás esetén is (ezért pl. még mesterséges táplálás esetén is
szükséges a zsír adása). A szénhidrátokban
kevesebb kémiai energia
tárolódik, de égetése a zsírok mellett nélkülözhetetlen. A fehérjék
elsősorban nem energiaszolgáltatók, csak végső esetben használja fel a
szervezet energia „kútként”. A tápanyagok égéshője (az elégés során
felszabaduló hő) általában egyezik élettani energiaértékükkel (kivéve a
fehérje, mely csak ureáig ég el).
Az energia-transzformáció hatásfoka (a hasznos vagy
kihasználható
energia aránya az összes felhasznált energiához) a különböző
anyagcsere folyamatokban más és más.
Minden energia - transzformáció (energia- átalakítás, átadás) közbeeső
fokozataként energiában gazdag foszfátvegyületek (pl. ATP→kémiai
energiaraktár) képződnek. Ez esetben az energiaátalakulás hatásfoka
igen nagy (pl. glukóz esetében 75%!).
Ezzel szemben, mikor a kémiai energia mechanikai energiává alakul át,
csak 25% az energetikai hatásfok. A tápanyagokkal a testbe került
energiának mintegy fele az alapműködésre használódik fel (pl.
testhőmérséklet, keringés-légzés, emésztőrendszer működése,
folyadék-elektrolit
egyensúly fenntartása, izommunka, stb.). A
tápanyagokkal felvett energiának 15%-a a
széklettel
és
vizelettel
kiválasztódik, távozik a szervezetből.
1kJ=0,24 kcal, 1 kcal= 4,2 kJ
1 mol glukóz (=180g) szervezetben való lebontásakor 38 mol ATP képződik
(=1277 kJ, =300 kcal), továbbá 1580 kJ rögtön hő formájában szabadul
fel. 1g glukóz hőértéke tehát 16 kJ. A keményítőé ennél nagyobb, a
szénhidrátok égéshőjét átlagosan 17,16 kJ/g-nak (4,1 kcal)
számolhatjuk.
1 mol zsírsav
(pl. 256g palmitinsav) oxidációs égésekor 130 mol ATP
képződik (=4370 kJ = 1040 kcal), továbbá kb. 5710 kJ hő rögtön fel is
szabadul. 1g zsír égésének hőértéke ennek megfelelően átlagosan 38,94
kJ (9,3 kcal).
A fehérjék
átlagos hőértéke 1 g fehérje égetésekor a szervezetben 22,19
kJ/g (5,3 kcal).
Mivel előbb-utóbb az ATP-ben
(ATP = kémiai energiát tároló speciális
molekula a mitokondriumokban) felhalmozódott energia is hővé alakul, a
tápanyagégetés mértéke meghatározható a felszabaduló hő mérésével
(direkt kalorimetria), vagy az égetéshez elhasznált oxigén
mennyiségének mérésével (indirekt kalorimetria). Leegyszerűsítve azt
mondhatjuk, hogy 1 liter oxigén felhasználásából 34 kJ energia
felszabadulására következtethetünk. A respirációs quotiens (RQ)
–respirációs-légzési kvóciens) az azonos idő alatt termelt széndioxid
és oxigén mennyiségének hányadosa. Szénhidrátok égetésénél az RQ = 1,
tisztán zsírégetésnél az RQ = 0,71, fehérjék oxidációjakor 0,8, átlagos
vegyes táplálkozás esetén az RQ átlagosan = 0,80-0,85.
Az alapanyagcsere
/a teljes nyugalomban és semleges környezeti
hőmérsékleten levő szervezet energiafogyasztása/ elsősorban a
testfelülettel arányos, függ a nemtől (nőkben kb. 10%-kal kisebb, mint
a férfiakban) és az életkorral előrehaladva kissé csökken. Munkavégzés,
hideg vagy túl meleg külső környezet, lelki izgalom, stressz,
alvási zavarok,
lázas
állapot, kóros folyamatok
gyulladások-betegségek,
maga a táplálékfogyasztás fokozzák (ún.
teljesítménytöbbletek→ fokozzák az alapanyagcserét) a
tápanyagégetést /aktuális anyagcsere/.
Izommunka- anyagcsere során fellépő energiaigények: Már
egészen csekély
izommunka is feltűnően emeli az alapanyagcserét, az alapanyagcseréhez
képest az ülőmunka 50%-kal, állás közben 100%-kal is nőhet az
energiaigény. Tehát a fokozott izommunka (sport) segíti elő leginkább
az energiafelhasználást ill. égetést. Az iparban a 12,56 kJ/perc (3
kcal/p) értékig könnyű, 16,75 kJ/perc (4 kcal/p) értékig közepes, ezen
túl pedig nehéz testi munkáról beszélünk. Az energiatermelés azonban
minden olyan kórfolyamatban nő, ami fokozott izommunkát igényel
(ideg-izom /neuromuscularis/ eredetű görcsök, a hidegrázás, vagy a
szívbetegek nehézlégzése, krónikus
nehézfém
mérgezések).
Szellemi munkában az anyagcsere nem fokozódik, mert a
központi
idegrendszer nyugalomban is igen sok energiát (glukóz!) használ fel!
Hőszabályozás során fellépő energia igények: Mind a
fizikai, mind a
kémiai hőszabályozás energiát igényel, ezért érthető, hogy a (ún.
indifferens hőmérséklet) 17,5-20,5°C-nál alacsonyabb vagy magasabb
hőmérséklet teljesítménytöbbletet, azaz anyagcsere emelkedést okoz.
Ruha nélküli ember számára az indifferens hőmérséklet 29-31°C.
Lázban az anyagcsere °C-onként 6-12%-kal növekszik.
Kórfolyamatok esetén: Kiemelkedően emeli az
alapanyagcserét pl. a
pajzsmirigy túlműködése. Továbbá a cukorbetegség (diabetes insibidus),
a leukémia, a magas vérnyomás, a
candidabetegség,
a
szervezet
savasodása (acidózis), a
refluxbetegség,
a légzés nehezítettségével, illetve a nehézlégzéssel járó betegségek, a
stressz-szorongás
krónikus pánik formái.
Kifejezetten csökken az
alapanyagcsere pl. éhezésben, a
pajzsmirigy alulműködésében (
jód),
mellékvese betegségében
(Addison-kór). Gyógyszerek közül csökkentő hatással bír pl. a kinin, a
morfin, alapanyagcserét emelő hatással pl. az adrenalin és a nikotin rendelkezik.
Hatékony és optimális energiafelhasználást tudják elősegíteni a
különböző
bioenergetikai
gyógymódok és
bioenergetikai
kezelések (lásd. még: energia
felvételi tényezők, ill. bioenergetikai harmonizáció:
KAPCSOLATTEREMETŐ " GYÓGYÍTÁS "
(Reconnective Healing®) és a KAPCSOLATTEREMTÉS
folyamata (The Reconnection
® folyamat), a
radiesztéziai
energetikai harmonizáció (- az emberi
test polaritása), a
táplálkozás
bioenergetikai módszerek, mint a szervóra, a Holdhatás
figyelembe vétele, vagy az ételek hőhatásai, illetve a megfelelő
légzéstechnika
és bioenergetikai
mozgásgyakorlatok alkalmazása. Megfelelő energiahasznosítás-
energiafelhasználás folyamatához, és az anyagcsere-
antioxidáns-enzimatikus
folyamatokhoz nélkülözhetetlen a megfelelő (valóban szükséges
mennyiségű)
vitamin
és
ásványi
anyag ellátottság ( lásd. még:
Aranykolloid
terápia,
Schüssler-só
terápia),
a kiegyensúlyozott táplálkozás és elégséges víz-folyadék
felvétele mellett. A gondolkodásból-gondolkodásmódból, beszédből,
illetve az érzelemből származó energia felhasználásról és
energiatermelésről, a sejtek és a DNS "önálló" energetikai
sejtintelligenciájáról
- energiafelhasználásáról bővebben tájékozódhat a következő
témakörökből:
DNS-spirituális
bioenergetika,
Bach
virágterápia, Stressz oldó energetikai források.
A természetgyógyászati-
gyógymódok és alkalmazások, ill. táplálkozás kiegészítők, az egyén
számára szükséges medicinális diagnosztikát, terápiát-kezelést, soha nem helyettesítő - helyettesíthető,
vagy azt önhatalmúlag ki- és felváltó - felváltható terápiás alkalmazások, csak a fizikai-lelki javulást és jóllétet, gyógyulást
elősegítő és támogató kiegészítő gyógymódok!
Átlagos energiaszükségletek:
Ágyban fekvő ember napi energiaszükséglete 8.400 kJ (2000 kcal) körül van.
Könnyű munkát végző emberé 12 600 kJ (3000 kcal) körül van.
Nehéz fizikai munkát végző emberé, illetve sportoló napi igénye 16 800
kJ (4000 kcal) körüli, de sportolók állóképességi edzése során 5 000-6
000 kJ óránkénti energiafelhasználás is mérhető!
Kirándulás során átlagosan óránként 2 100 kJ (500 kcal) plusz
energiaigénnyel számolhatunk.
Terhes nők átlagos energiaigénye 12 180 kJ (2 900 kcal) körül, a
szoptató anyák energiaigénye, pedig 12 600 kJ (3 000 kcal) körül van.
Idős emberek energiaigénye napi 10 080 kJ (2 400 kcal) átlagosan.
A napi energiaszükségletet nem a tényleges, hanem az ideális
testtömeghez célszerű számítani:
Ideális férfi testtömegkg = (testmagasság cm – 100)* 0.9
Ideális női testtömegkg = (testmagasság cm – 100) * 0.85
A napi energiaszükséglet ennek megfelelően fizikai munkavégzés nélkül :
ideális testtömegkg szorozva 126 kJ (pl. 178 cm-es magasságnál 70
kg*126 = 8820 kJ/ (2 100 kcal) nap).
A többletigény könnyű fizikai munka esetén +30%, a közepes nehézségi
munkánál +50%, nehéz fizikai munkát végzők esetében +100%.
Csecsemők és gyermekek alapanyagcseréje
testtömegre számítva
nagyobb,
mint a felnőtteké, gyarapodásukhoz pedig a fenntartó energián felüli
tápanyagbevitel is szükséges. Csecsemők napi energiaigénye
testtömegkg-ra számítva kezdetben 500 kJ (120 kcal), majd egyre
kevesebb, az első év végére 360 kJ (85 kcal). 3-5 éves gyermek napi
energiaigénye már 6 300 kJ (1500 kcal), 15-16 éves korig átlagosan
(2800 kcal), 16-20 éves korig pedig több az energiaigény (3 000-3 200
kcal), mint a felnőttek energiaigénye.