FEHÉRJE, FEHÉRJÉK EMÉSZTÉSE
Fehérjék biokémiai összetétele
Fehérjék az élő szervezetben előforduló nagy molekulatömegű anyagok,
amelyek aminosavakból épülnek fel. Egy-egy fehérjemolekula
(makromolekula -azaz, nagymolekula) néhány száz, néhány ezer
aminosavból épül fel. A fehérjék szerkezetét az aminosavak kapcsolódási
sorrendje, a biokémiai sajátosságait (hormonok, enzimek, stb.) pedig a
fehérjemolekula alakja határozza meg. A fehérjék vegyi összetételei
változatosak, de mindig szénből, hidrogénből, nitrogénből, oxigénből
állnak, melyekhez járulhat kén és foszfor. Hozzávetőlegesen 50-55%
szén, 20-25% oxigén, 15-18% nitrogén, 6-7% hidrogén, és 1-2% kén
illetve foszfor van a fehérjemolekulában. Sok ezer CO-NH (peptid)
kötésben egymáshoz kapcsolódó aminosav alkot egy fehérjemolekulát. A
fehérjék lehetnek egyszerű fehérjék, ezek a proteinek, amelyek
aminosavakra és kevés ammóniára bomlanak.
Az egyszerű fehérjéket oldékonyságuk alapján csoportosíthatjuk:
-Albumin, vízben jól oldódó , savanyú kémhatású fehérjék (pl.
szérumalbumin, laktalbumin)
-Globulinok, vízben nem, de semleges sóoldatokban jól oldhatóak (pl.
fibrinogén, fibrin, miozin)
-Prolaminok és gliadinok, alkoholban oldódó bázikus fehérjék, főleg a
növényi magvakban fordulnak elő (pl. sikér)
-Protaminok és hisztonok, savas közegben oldódó, bázikus jellegű
vegyületek. Hisztonok találhatóak a vörösvérsejtekben és a
fehérvérsejtekben
-Szkleroproteinek (vázfehérjék), nem oldható, fibrilláris /fonál alakú/
szerkezetű fehérjék, melyek a kötőszövetekben találhatóak meg (pl.
kollagén, keratin)
A fehérjék, a
zsírok,
a
szénhidrátok
és a
nukleinsavak
gyakran egymással kombinálódva új
tulajdonságú, nagymolekulákat hoznak létre (lipoproteidek,
glikoproteidek, nukleoproteidek). amelyeket proteideknek nevezünk.
-Foszforproteidek, foszforsavat tartalmazó összetett fehérjék, pl. a
tejben lévő kazein
-Mukoproteidek (glikoproteidek), amelyekben a nem fehérjetermészetű
komponens a szénhidrát, a glikoproteidekben a cukorrész 4% alatt van, a
mucoproteidekben (vagy mucinokban) 4% fölött van a szénhidrát
tartalom (pl. heparin)
- Lipoproteidek, molekulájukban zsírszerű anyagok találhatóak
(gliceridek, koleszterin, foszfatidok)
-Kromoproteidek, a nem fehérjetermészetű rész valamilyen festékanyagot
tartalmaz (pl. hemoglobin, mioglobin, citokróm enzim)
-Nukleoproteidek, a sejtmag jellemző fehérjéi nuklinsavat tartalmaznak
-Metalloproteidek, fémionokat tartalmazó fehérjék (pl. ferritin)
Ezek az összetett fehérjék az ember testének kb. 20%-át képezik. A fehérjék
biológiailag többé-kevésbé inaktív formában (vázanyagok→ csont, porc,
inak, szalagok, izmok), és erős fajlagos aktivitással is jelen vannak a
szervezetben (→ hormonok, enzimek, plazma-fehérjék). A fehérjék
ásványi
anyagokat is tartalmazhatnak, pl. a csont alapanyaga
kalciumot
tartalmazó fehérje, az idegszövet foszforfehérjéje, a
vörösvérsejt
vas és rézfehérjéje (lásd. még
rézkolloid),
stb.
A fehérjeszintézishez 20 féle aminosav szükséges. Ezek közül 8 féle
aminosavat a szervezet nem tud előállítani (a valin, leucin, izoleucin,
treonin, metionin, fenilalanin, triptofán és lizin, sőt gyermekek
esetében még kétféle aminosav, az arginin, és hisztidin). Ezek az
úgynevezett esszenciális aminosavak, teljes értékű, komplett
fehérjék, melyeket leginkább csak az állati fehérjékkel tudunk a
szervezetünkbe
juttatni. A növényi fehérjék nem teljes értékű fehérjék.
A nem esszenciális aminosavak azok, amelyeket a szervezet elő tud
állítani bevitt tápanyagokból: alanin, aszparagin, aszpartonsav,
cisztein, cizin, glutamin, glutaminsav, glicin, hidroxiprolin, prolin,
szerin, tirozin.
Fehérjeszintézis zavartalan menete szempontjából az is fontos, hogy a
táplálék fehérjéi az aminosavakat milyen mennyiségben és arányban
tartalmazzák. A fehérje anyagcsere szintjét a nitrogén egyensúllyal
mérjük. A gyermekek fehérjeszükséglete sokkal nagyobb, mint a
felnőtteké, mert testi és szellemi fejlődésük során több fehérjét
használnak fel (
gyermekek
stressz-mentesítő energia felhasználása), és
kevesebb nitrogént ürítenek (pozitív nitrogén-egyensúly).
Fehérjék funkciói a szervezetben
- A fehérje a szervezet legjelentősebb (sejt) építőanyaga. Az izom 18-20% fehérjét tartalmaz.
- A kötőszövetben, sejt közötti állományban található fehérje a kollagén és az elasztin. A kollagén az összfehérje mennyiség 20-25%-át adja, az elasztinhoz kötődő víz biztosítja pl. a bőr rugalmasságát (turgort).
- Az oxigén és széndioxid transzportban is szerepet játszik a fehérje (a hemoglobin a tüdőben felveszi az oxigént, a mioglobin nevű fehérje, pedig az izomban raktározza).
- Fehérjék az enzimek, amelyek az élő szervezet egyes kémiai folyamatait specifikusan gyorsítják, ezek lehetnek egyszerű vagy összetett fehérjék. Hiányuk súlyos zavarokat idézhet elő az anyagcserében (ezek többnyire öröklött állapotok).
- A hormonok egy része is fehérje (8-40 aminosavból álló peptidek), így például az inzulin, az ACTH /adrenalin/→mellékvese, és a nemi hormonok, tiroxin→pajzsmirigy, és számos biológiailag aktív anyag, mit a hisztamin, dopamin és szerotonin.
- A sejtmagok, a mitokondriumok, a riboszómák építőanyaga (genetikai kód) is fehérje.
- Fontos szerepe van a sav-bázis egyensúly fenntartásában, ahol anionként szerepel.
- Energiát ad, bár a fő energiaszolgáltatók inkább a szénhidrátok és zsírok.
Esszenciális fehérjék szerepe a szervezetben
-
Fenilalanin esszenciális fehérje:
pl. a pajzsmirigy a tiroxin hormonját, a mellékvesevelő
pedig az adrenalin és noradrenalin hormonját fenilalalin esszenciális
fehérjéből képezi. A melanin, mely a bőr színét meghatározó pigment
anyag, szintén fenilalaninból készül a bőr melanocitáiban. Az
idegingerek átviteléhez szükséges vegyületek képzésében van nagy
szerepe (pl. dopamin, norepinefrin), egyben a központi idegrendszerre
hatva a fájdalomcsillapításban. Napi
szükséglet kb. 1,10 g. Fehérje dús ételek mind tartalmaznak
fenilalanint, nagyobb mennyiségben a tökmagban, mogyoróban,
gabonafélékben, szója és szójatermékekben, a gomolya túróban és a
szezámmagban található meg. A tápanyagokon kívüli plusz adagolás nem
ajánlott melanoma (bőr pigmentációjának fokozódása ill. elfajulása)
esetén, terhesség-szoptatás ideje alatt, magas vérnyomás és
fenilketonuria esetén.
-
Leucin esszenciális fehérje:
nagy mennyiségben az
izomfehérjék felépítéséhez szükséges.
Napi szükséglet kb. 0,10 g. Főbb táplálék -forrásai a húsok, a barna
rizs, a babok, a teljes kiőrlésű gabonák, a dió, szója, tej és
tejtermékek.
-I
zoleucin esszenciális fehérje:
a vesék vizelet-koncentrációjának
szabályozásához és a
növekedéshez szükséges, valamint a vércukor stabilizálásában is részt
vesz. Napi szükséglet kb. 0,70 g. Nagyobb mennyiségben a
húsok-szárnyasok, a magvak, a mogyoró, a sajt és a halak tartalmaznak
izoleucint.
-
Lizin esszenciális fehérje:
segíti a a kálcium
csontba való beépülését, és a nitrogénegyensúly fenntartását. Szükséges
a növekedéshez és a szöveti regenerációhoz, valamint egyes hormonok és
enzimek képzéséhez. Hiányában romlanak a feltételes reflexek,
vérszegénység, izom
–és kötőszövet károsodása léphet fel. Napi szükséglet kb. 0,80 g.
Fehérje dús étrend tartalmazza a kellő mennyiséget, több lizinnel a a
húsfélék, hal, a tojás és sajt, tej, élesztő és a szójatermékek
rendelkeznek.
-
Metionin esszenciális fehérje:
A cisztein aminosav képződését hozza létre a szervezetben B
6-vitamin
segítségével együtt. Hiányában a hasnyálmirigy
enzimtermelése csökken, és nő a vér koleszterin szintje. Napi
szükséglet kb. 0,10 g. Metionin nagyobb mennyiségben a halakban és
húsokban, a szójában, a szezámmagban, spenótban és a kukoricában
található meg.
-
Triptofán esszenciális fehérje:
az emberi szervezet képes triptofánból nikotinsavat
(
B3-vitamin)
készíteni. Triptofánból alakul ki a szerotonin is, mely
szabályozza az erek tágulását, és fontos ingerület átvivő anyag az
idegrendszerben (nyugalmi-öröm hormonnak is nevezik, az alvásban is
szerepet játszik). Hiányában a vérnyomás szabályozásában, a fehérje –és
vörösvérsejtképzésben is zavar keletkezhet,
alvási zavarok,
depresszió-szorongásos
tünetek alakulhatnak ki. Napi szükséglet kb. 0,25 g. Főbb triptofán
forrás a hús, a hal, tej és a gomolya, a tojás, a banán és a datolya,
illetve az amerikai mogyoró.
-
Treonin esszenciális fehérje:
hiányában
előtérbe kerül a fehérjék lebontási folyamata,
vagyis felborul az egyensúly a fehérje felépítés és lebontás között.
Részt vesz a máj zsírtalanítási folyamatában, hiánya elősegíti a
májzsugor létrejöttét is.
Napi szükséglet kb. 0,50 g. Megtalálható leginkább a burgonyában,
tojásban, húsokban-kacsa, tejben, avokádóban és a káposztában.
-
Valin esszenciális fehérje:
szükséges a
szövetek, sejtek regenerálódási folyamatához, hiányában
károsodik
az izomműködés. Napi szükséglet kb. 0,80 g. Főbb valin táplálék-forrás
a gomba, a lencse, a húsok, a hal, a szezámmag, és a földi mogyoró.
-
Hisztidin és arginin
esszenciális fehérje:
csak a fejlődő szervezet számára minősülnek
esszenciális fehérjéknek, egyrészt mert ilyenkor a fokozott
fehérje-szükséglet
ezeket is felhasználja képzésre, másrészt a hipofízisre (agyalapi
mirigyre) hatva fokozzák a növekedési hormon kibocsátást. A sperma is
nagy mennyiségben
tartalmazza ezeket a fehérje anyagokat, ezért súlyos hiányuk esetén
csökken a spermák képződése és minősége. Ammónia (karbamid) kiürülését
és a máj-vese működését segítő hatásuk miatt, részt vesznek a szervezet
méregtelenítési, illetve kollagén (kötőszövet) képzés
fokozása
miatt a sebek gyógyulási folyamatában. Főbb táplálék-forrás: a
zabliszt, napraforgómag, a szentjánoskenyér, barna rizs, a dió,
pattogatott kukorica, a szezámmag, búzakorpa, zselatin.
Az esszenciális fehérjék komplett felvétele azért is szükséges, mert
pl. a lizin, metionin, és a triptofán limitáló aminosavak, vagyis az
összes többi aminosav felszívódása függ ezek mennyiségétől, így ha
ezekből kevés van a szervezetben, akkor a többi aminosavból sem
szívódik fel
elegendő mennyiség.
Fehérjeigény és a fehérjehiány
Tapasztalat szerint a szervezet minimális (életfenntartó) fehérjeigénye
kb. 12-30 g/nap. A fehérjebevitel és – ürítés egyensúlyához legalább
napi 40 g fehérjebevitel szükséges. Ez a mennyiség a fiziológiás
fehérjeminimum, amit mindennap biztosítani kell.
Az optimális szükséglethez napi 70-80 g fehérjebevitel szükséges, ez a
mennyiség kb. felerészben a testgyarapításhoz, felerészben az
elhasznált fehérje pótlásához elegendő. Fehérje hiány esetén csökken az
immunitás, vizenyők keletkeznek (ödémák) a szervezetben, vérszegénység
és akár izomsorvadás is létrejöhet.
Normális fehérjebevitel mellett is előfordulhat, hogy a szervezet
negatív nitrogén-egyensúlyba kerül (ha nagy a nitrogénürítés). Ezt a
folyamatot az ún. antimetabolitok okozzák, amik gátolják az aminosavak
normális anyagcsere folyamatokba és végül a testfehérjébe való
beépülését.
A táplálékkal az aminosavak mellett nukleinsavak is kerülnek a
szervezetbe (purinok, pirimidinek), ez a mennyiség elhanyagolható a
májban (aminosavakból állítja elő) termelt nukleinsavak mennyiségéhez
képest. A purinok lebontásából húgysav (urea) keletkezik, amely a
vizelettel
távozik, veseműködés zavara esetén azonban a húgysav szint
jelentősen megemelkedhet.
Fontos megemlíteni, hogy jelenlegi
táplálkozási szokásainkban és rendszerünkben igen magas a fehérje
fogyasztása, ez szélsőséges esetben akár a napi 100-200 grammot is
meghaladhatja (ún. fehérje-luxusbevitel). Napi 100 g feletti
fehérjefogyasztása esetén 3 g körüli ammónia keletkezik a bélben, amit
a májnak kell semlegesíteni, azaz méregteleníteni. Ez a májra igen nagy
megterhelést ró, következményesen csökken a máj egyéb méregtelenítésre
(gyógyszerek, tartósítószerek, stb. →
szabadgyökök)
vonatkozó munkájának
energia mennyisége. Így a felhalmozódott méreganyagok a vérkeringéssel
eljutnak a zsírszövetekbe (hirtelen történő fogyás, túlzott
fogyókúra
esetén visszakerülnek a vérkeringésbe!), csontokba, izületekbe és ott
lerakódnak. Az emberi tápcsatorna emésztési rendszere alapvetően nem az
állati eredetű fehérjék feldolgozására van kifejlődve, ezért a
szükségesnél több állati fehérje felvétele során a fehérje-dús táplálék
többet időz a vékonybélben
és
vastagbélben,
mint az optimális lenne, és
ezzel már az emésztési-felszívódási folyamathoz rothadásos folyamat is
társul (→
savasító-lúgosító
ételek).
Mindezek a
folyamatok felborítják a
bélflóra
egyensúlyi állapotát, és nagyban
elősegítik pl. a
candida
albicans gomba elszaporodását a
bélrendszerben, majd az egész szervezetben.
Ha valaki túlnyomórészt
„húsevő”, akkor mindenképpen biztosítania kell a megfelelő mennyiségű
és minőségű folyadék (víz) felvételét is, ezzel is segítve a szervezet
méregtelenítési folyamatát (→
vízterápia).
Abban az esetben, ha valaki
ovo-lakto-vegetáriánus étrendet folytat (azaz fogyaszt tojást, tejet és
tejterméket), és megfelelően változatos a növényi étrendje (gyümölcsök,
zöldségek, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonák,
gyógy- és
fűszernövények), megfelelően
biztosítja a teljes esszenciális fehérje- szükségletét. A
kiegyensúlyozott
táplálkozás biztosítja a szervezet pH-egyensúlyát,
idegrendszeri és izomműködését,
a megfelelő
környezeti
energia felvételét és energia egyensúlyt,
illetve az
alvás
minőségi funkcióját. A táplálkozás- és táplálkozási szokás (és a
fogyókúra) kialakításában nagy segítséget nyújthatnak a különböző
bioenergetikai
táplálkozás- és életmódbeli módszerek, melyek segítik a
különböző tápanyagok optimális felhasználását és hasznosítását is
(→
szervóra, Holdhatás, hideg-meleg ételek,
táplálékpiramis, egyben a bioenergetikai harmonizáción alapuló
KAPCSOLATTEREMETŐ " GYÓGYÍTÁS "
(Reconnective Healing®) és a KAPCSOLATTEREMTÉS
folyamata (The Reconnection
® folyamat)..
A természetgyógyászati-
gyógymódok és alkalmazások, ill. táplálkozás kiegészítők, az egyén
számára szükséges medicinális diagnosztikát, terápiát-kezelést, soha
nem helyettesítő - helyettesíthető, vagy azt önhatalmúlag ki- és
felváltó - felváltható terápiás alkalmazások, csak a fizikai-lelki
javulást és jóllétet, gyógyulást elősegítő és támogató kiegészítő
gyógymódok!
Fehérjék emésztése, anyagcsere folyamata
Fehérjék emésztése:
A fehérjében lévő peptidkötések
hasítását a
gyomornedv ún. peszinje, és hasnyálmirigynedv
(tripszinje,
kimotripszinje, karboxipeptádáza) végzi el. Nagy mennyiségű tej
elfogyasztása után a gyomortartalom pH-ja közel semleges, neutrális
marad. A tejfehérje (kazein) kicsapását illetve emésztését, a gyomor
által képzett rennin nevű enzim segíti elő.
A vékonybélben
a továbbiakban számos fehérjebontó enzim található, a
különféle aminosavak közti peptidkötéseket erre specifikusan
proteolítikus (fehérjeoldó) enzimek hasítják szét. Az emésztési
folyamatban a vékonybél- bélhámsejt kefeszegélyében a peptidek
(oligopeptidek, di-és tripeptidek) aminosavakra bomlanak, s már így
kerülnek a bélhámsejtbe, majd innen a vérerekbe, azaz a vérkeringésbe
és a sejtekhez (lásd. még:
emésztés
és anyagcsere (nyál- gyomor- hasnyálmirigy- és
vékonybélnedv).
Fehérjék molekuláris anyagcsere folyamata:
A felszívódó aminosavak
részben egymásba átalakulnak, illetve fehérjévé (vérplazma albuminja)
alakulnak a májban. A májon túljutott aminosavak jelentős részét az
izomsejtek használják fel fehérjéik felépítéséhez. Természetesen az
összes sejt felvesz aminosavat a saját fehérjéinek és enzimeinek
felépítéséhez. A szöveti fehérjék, a plazmafehérjék és a plazmában
keringő aminosavak között dinamikus egyensúlyi helyzet alakul ki. Ha a
táplálék nagyobb mértékben tartalmaz fehérjét, az aminosavak beépülése
gyorsabb ütemben zajlik, mint a fehérjebontás és az aminosav égetés
(anyagcsere →
tápanyagok
energiaértéke) üteme (pozitív
nitrogénegyensúly). Elégtelen fehérjefogyasztás során is van
aminosavégetés, ez negatív nitrogénegyensúlyhoz vezet. Egyes aminosavak
(pl.alanin, arginin, aszparaginsav) a glikogenezis során a
szénhidrát-anyagcsere
köztianyagaivá, végül is glukózzá alakulnak és
főleg az izomsejtekben égnek el.