ZSÍR, ZSÍROK EMÉSZTÉSE
Zsírok biokémiai összetétele és fajtái
Tartalom: zsírok fajtái és az omega 3- omega 6 zsírsav,
a koleszterin,
a prosztaglandin
A zsír (trigliceridek), a zsírsavak (palmatinsav, sztearinsav,
oleinsav) és glicerin vegyületei, illetve ezek kapcsolódásából jön
létre. Fizikai tulajdonságait a zsírsavlánc hossza és telítettsége
határozza meg. A zsírok táplálkozás élettani értékét
az szabja meg,
hogy milyen bennük a telített és telítetlen zsírsavak aránya. A
zsírsavak 16-18 szénatomból álló szerves savak. Az emberi szervezet
csak egyetlen kettős kötést (CH-CH) tartalmazó zsírsavat tud
előállítani, kettő-három kötést tartalmazó zsírsavat azonban nem. A
kettős-kötést alig tartalmazó zsírok szobahőmérsékleten szilárd
halmazállapotúak (pl. sertészsír), a több kettős-kötést tartalmazó
zsírok pedig folyékonyak (olajok). A zsírok egy részét az elkészítésnél
akaratlagosan használjuk, ezeket látható zsíroknak nevezzük. Másik
részük azonban rejtve marad (tejtermékekben, húsárukban). A nagyon
sovány, látható zsírtól megfosztott pl. sertéscombban akár 30-40
% is lehet a rejtett zsír mennyisége. Az ember
kifejezetten sok zsírt tud elraktározni, felhalmozni, testtömegének
akár 40-50 %-át is (extrém esetben még jóval többet is), az
állatvilágban ilyen magas százalékban a bálnák tudják még felhalmozni
zsír-készletüket.
A telítetlen zsírsavak szénatomjai kettős kötésűek, ilyenek például a
linolsav, a linolénsav, arachidonsav, eikozapentaénsav (EPA),
dokozahexaénsav (DHA), ezeket a szervezet nem tudja előállítani, azaz
esszenciális zsírsavak. A
növényi
olajok igen sok telítetlen zsírsavat
tartalmaznak. Legfontosabb telítetlen zsírsavak az Omega 3
(alfa-linolénsav) és az Omega 6 (linolénsav) zsírsav, mely az emberi
sejtek részét képezik. Nagyobb mennyiségben vannak jelen az
agysejtekben és a szinapszisoknál, ahol az idegingerület átvitele
zajlik le. Az omega 3 zsírsavak csökkentik a koleszterin lerakódást az
erekben, a trombózis (vérrög) kialakulását, illetve segítik a telített
zsírok eloszlását. Az omega 3 leggazdagabb forrásai a halak és növényi
eredetben a lenmag, kendermag, szója és a dió. Célszerű már kész
kapszulák formájában biztosítani a szükségletet, hogy a szervezet minél
hamarabb és nagyobb hatékonysággal tudja feldolgozni a zsírsavat. Az
omega 6 zsírsav szintén a halolajokban, a ligetszépe, a napraforgó és a
borágó magvaiból nyerhető nagyobb mennyiségben, illetve gyümölcsként a
fekete ribizliből. Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak arányában az
omega-3 zsírsavat
kell előnyben részesíteni, és nagyobb arányban
fogyasztani. A már túl sok omega-6 zsírsav gyulladásokra és
szívproblémákra hajlamosíthat. Ha emeljük az omega 6 zsírsav
felvételét, akkor azt túlhaladóan az omega 3 zsírsav felvételét is
növelni kell.
Az omega 3 és omega 6 zsírsav jótékony hatásai:
- Stimulálják, gyorsíthatják az anyagcsere folyamatokat (fogyókúra esetén ezért különösen ajánlott)
- Csökkenthetik a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet
- Normalizálhatják a magas vércukorszinetet, segítik az inzulin termelődését és a cukor felszívódását
- Alkoholizmus esetén javíthatják a máj működését és méregtelenítő funkcióját, illetve csökkenthetik az elvonási tüneteket
- Skizofrénia esetén hatékony kiegészítő a kezelésben, mivel elősegítik a prosztaglandin termelődését
- Stressz és szorongás kezelésében mint hangulatjavító szert alkalmazzák (növelik a sejtek szerotonin és dopamin (jó érzést stimuláló inger átvivők) átvitelét a sejtek között
- Segítheti a gyermekek finom motorikus képességét (kéz-szem koordináció)
- Javíthatják a haj, köröm, bőr állapotát, és ekcéma esetén is alkalmazható
- Szklerózis multiplex esetén jótékony hatást gyakorolhat, az ideg-ingerület átvitel elősegítése miatt
- Menstruációs tüneteket csökkenthet
- Ízületi gyulladásokat csökkenthet, illetve megelőzheti azok kialakulását
- Könny –és nyálmirigybetegségek gyógyításában (kiszáradás-sorvadás→Sjörgen-szindróma) hatékonyan alkalmazható kiegészítő gyógykezelésként
A telített zsírok olyan zsírsavakból felépülő zsírok, amelyben minden
szénatomhoz kapcsolódik hidrogén atom, pl. vajsav, kapronsav,
laurinsav, mirisztinsav, palmitinsav, sztearinsav.
A lipidek a vérben fehérjéhez kapcsolódva keringenek (ezek az ún.
lipoproteidek- gömbszerű, apoproteinnek nevezett fehérjét is tartalmazó
részecskék, melyeket sűrűségük - denzitásuk- szerint osztályoznak),
innen elsősorban a májba, majd a zsírszövetekbe,
izomszövetekbe (neutrális zsírok) épülnek be. A koleszterin előanyaga a
szteroidhormonoknak,
epesavaknak
és fontos alkotóeleme a
sejtmembránnak, de koleszterinben gazdag burokba ágyazódnak például az
idegsejtek is. Az idegrendszer védelmét szolgálják a „szigetelésük”
által, melynek során növelik, ill. optimalizálják az idegsejtek
elektromos vezetőképességét (fogyókúra során kialakult stresszes
állapot előidézője is lehet a hirtelen történő zsírvesztés).
Koleszterint a szervezet is képes előállítani (endogén /belső/-
koleszterin szintézis a májban illetve a vékonybélben),
de döntő
többségében a táplálkozás útján kerül a szervezetbe. A táplálékkal
felvett koleszterin mintegy 35-45 %-a szívódik csak fel, a többi a
bélcsatornán keresztül kiürül a szervezetből.
Rézhiány
esetén nő a vér koleszterinszintje (
rézkolloid
terápia).
A koleszterin, a trigliceridek és foszfolipidek három formátumában keringenek a vérben:
- Igen kis sűrűségű lipoproteinek (VLDL), a májsejtek építik fel, fehérje-foszfolipid burokban főleg triglicerideket és koleszterint tartalmaz. A szervezet főleg energianyerés céljából használja fel ezeket.
- Közepes sűrűségű lipoproteinek (LDL), a VLDL-ből képződik, a triglicerid leadása után. A vérben ez tartalmazza a legnagyobb mennyiségben a koleszterint és szállítja tovább a májba. Ha túl magas a vérben az LDL szint, azaz a koleszterin szint, akkor a falósejtek (fehérvérsejtek) felveszik ezeket a
koleszterinszemcséket, amelyek megtapadnak így az érfalon, majd a lerakódásokat borító kollagénrostokon kalcium-kicsapódás jön létre, az érfal érdessé válik, ezáltal érrögök alakulnak ki, illetve érelmeszesedés jön létre.
- Nagy sűrűségű (denzitású) lipoproteinek (HDL). Főbb jelentőségük, hogy képesek az érfalra lerakódott koleszterinszemcséket eltávolítani az érfalról és azokat elszállítani a májba.
A lipidek, -elsősorban a koleszterin- érfalban való lerakódását
(ateroszklerózis-arterioszklerózis) elősegíti a
szénhidrátokban
és
zsírban dús táplálkozás (
savasodás-lúgosítás
és savasító-lúgosító ételek).
Ilyenkor a májban képződő lipoprotein (VLDL),
miután a triglicerideket leadta az
izom
és zsírsejteknek,
megkisebbedik, és egyúttal koleszterinben feldúsul (LDL-é alakul),
belép a sejtekbe és koleszterintartalmát lerakja a többi között az
érfal sejtjeibe.
Az ezzel ellentétes hatású másik lipoproteinfajta (HDL) pedig
elszállítja az érfalakról a koleszterint. Rendszeres testmozgással a
HDL útján való koleszterin elszállítás fokozható! Férfiak HDL szintje
általában alacsonyabb, mint a nők HDL szintje, ezzel is magyarázható
részben, hogy férfiak esetében gyakoribb pl. a szívinfarktus.
Létezik még az ún. barna zsír, a zsírsav oxidációs folyamatában
jelentős hőfelszabadulás jön létre, ezáltal plusz hőt tud biztosítani a
szervezet számára (téli álmot alvó állatokban van igazán jelentősége).
Csecsemőkben több, felnőttekben kevesebb van belőle (tarkón, lapockák
között, és a nagyerek mentén).
A prosztaglandinok
A prosztaglandinok az esszenciális zsírsavakból képződnek, 20
szénatomos telítetlen zsírsavak (prosztanoidsav, mely ötös gyűrűt
tartalmazó telítetlen zsírsav. Érdekesség: az emberi spermából több
mint
10 különböző prosztaglandint izoláltak, melyek között az ötös gyűrű
eltérései alapján még 4 csoportot állítottak fel: E-prosztaglandin,
F-p., A-pr. és B-pr.). A szervezet majdnem minden szervében
megtalálhatóak, előállításához szükség van az ún. Omega 3 és Omega 6
zsírsavakra. A
gyulladásos
és az
allergiás
folyamatokban mediátorként
(közvetítő, közbenjáró) vesznek részt, gátolják a gyomorfekély
kialakulását, szabályozzák a női ciklust, lázat keltenek (a láz a
szervezet védelmi és jelző funkciója), csökkentik a vér koleszterin és
triglicerid szintjét (ezzel az érelmeszesedést), javítják a vér
sűrűségét (viszkózitását), ezzel csökkentik a vérrögösödésre való
hajlamot és segítik a sejtek oxigén ellátottságát. Prosztaglandinokat
szabadít fel pl. az idegi ingerlés a rekeszizomból, a gyomorból, a
bélből, vagy az ACTH a mellékveséből, de a talp ingerlése is fokozza az
aktivitásukat. Gyulladásban a sejtek pusztulása után termelődnek, így
hatásukat később fejtik ki. A prosztaglandin (E
1-E
2)
hatásos értágító (vasodilatátor), és növeli a szív perctérfogatát,
ezzel segítve a keringést. A bélben a prosztaglandin fokozza a
bélmozgást, összehúzódást (kontrakciót), nem terhes nők méhének
motilitását (méhizom mozgás) az ovuláció ideje alatt fokozzák, terhes
nők esetében pedig valószínűleg a szülés megindításában van szerepük. A
prosztaglandinok nagy koncentrációban fordulnak elő a központi
idegrendszerben, ahol nagy valószínűséggel a reflexes folyamatok és a
magatartási folyamatok befolyásolásában, szabályozásában vesz részt a
prosztaglandin.
Zsírok szerepe, funkciói a szervezetben
- A zsírok a szénhidrátok mellett a legfontosabb energiaforrásunk ( tápanyagok energiaértéke)
- Fehérjéhez kapcsolódva az idegrendszer és néhány parenchimás (belső szervi, pl. máj) szerv építőanyaga
- Vitaminok szállítóanyaga (zsírban oldódó vitaminok: A, D, K, E vitaminok)
- Fontos tényezője a hő háztartásnak, mint hőtárolók és hőhordozók, mert a bőr alatti zsírpárnák gátolják a hő veszteséget, a hő leadást. A hőtárolás a zsír-hiány és a zsír-többlet szempontjából is fontos tényező, hiszen ha sok a zsír, akkor a szervezetben „hőgócok” is keletkezhetnek, amelyek zavart okozhatnak a szervezet működésében. Ha kevés a zsír, akkor pedig a szervek törékennyé és meszesedésre hajlamossá válhatnak.
- Szabályozza az étvágyat (- hypotalamusz), mert nagy a telítő értéke
- A telítetlen zsírsavak nélkülözhetetlenek a bőr normális felépítésében
- Lökéstompító szerepe van a sarkakon és a tenyéren
- A foszfolipidek határfelületek, a membránok (sejthártya) fontos építőanyagai
- A lipidek előanyagai a cerebrozidák, foszfatidák képzésének (pl. lecitin)
- A zsír számos nem fehérje természetű hormonnak a kiindulási terméke (pl.szteroidok)
A zsírszükséglet az életkorral is változik, a fejlődő szervezet
zsírigénye nagyobb, majd fokozatosan csökken. A szénhidrátokban gazdag
táplálkozás mellett a felesleges szénhidrátokból az
anyagcsere
folyamatok során zsír képződik, tehát a zsírral, mint tartalékkal,
minden szervezet rendelkezik (lásd:
molekuláris
zsíranyagcsere).
Felnőtt zsír igénye így naponta 1g/testtömeg zsír. A túlzott
zsírfelhalmozás (és fokozott szénhidrát fogyasztás) során savas irányba
tolódik el a szervezet pH-egyensúlya, felborítja a
bélflóra
egyensúlyát, mindez indikálhatja a candida gomba felszaporodását és a
candidabetegség
kialakulását. Fokozott zsírfogyasztás és
zsír-tartalékolás során fokozott epetermelésre
kényszerül a máj (ez
fokozhatja az epekövek
kialakulását, illetve az epehólyag gyulladás
kialakulását), elzsírosodhat a máj, ami csökkenti a máj méregtelenítő
funkcióját (nő a
szabadgyökök
mennyisége). A zsírtöbbletből az
izomszövetek
is többet vesznek fel, ami mozgáskorlátozottságot, azaz az
energiafelhasználásban energiablokkokat okoz, és a
mozgáshiánnyal csökkentjük a HDL koleszterin-eltávolító képességének
lehetőségét is (→ fogyókúra-
mozgás
és
mozgáshiány, bioenergetika→
energiafelvételi
tényezők, radiesztézia
emberi test
polaritása,
KAPCSOLATTEREMETŐ " GYÓGYÍTÁS " (Reconnective
Healing®) és a KAPCSOLATTEREMTÉS
folyamata (The Reconnection
® folyamat).
Ha a zsírtöbblet a nyakon alakul ki, kialakulhat a
horkolás, ami további egészségügyi kockázatokkal jár (pl. oxigénhiány),
többek között zavarja az alvás regeneráló funkcióját (→
horkolás,
alvás).
A
kiegyensúlyozott
táplálkozás megkívánja a megfelelő minőségű
és mennyiségű zsír, fehérje, szénhidrát, vitamin
és
ásványi
anyag,
folyadék (→
vízterápia)
ellátottságot, ezek egymáshoz való arányai, illetve az (tápanyag és
időbeli)
összeállításuk az, amely biztosíthatja a szervezet optimális működését
(lásd. még:
táplálkozás
bioenergetika→ szervóra, Holdhatás, hideg-meleg
ételek, táplálékpiramis).
Az alternatív medicina, a
különböző nem konvencionális természetgyógyászati- gyógymódok és alkalmazások
(pl. táplálkozás kiegészítő készítmények), az egyén számára szükséges
és életfontosságú medicinális diagnosztikát - terápiát - kezelést soha
nem helyettesítő - helyettesíthető, vagy azt önhatalmúlag ki- és
felváltó - felváltható terápiás alkalmazások, csak a fizikai-lelki
közérzeti javulást és jóllétet, gyógyulást elősegítő és támogató
kiegészítő gyógymódok!
Zsírok emésztése, anyagcsere folyamata
Zsírok emésztése:
A vékonybélben levő zsírcseppeket az epesavas sók
emulgeálják, így teszik hozzáférhetővé a
hasnyálmirigyből
származó, lipáz nevű
enzim
számára, amely a két szélső zsírsavat lehasítja a
trigliceridekről. A maradék monoglicerid és a felszabaduló zsírsavak
csak epesavak jelenlétében (azokkal komplexet képezve) képesek átlépni
a bélbolyhokat vékony rétegben befedő folyadékon, és a bélhámsejt
membránján (hártyáján).
A rövid és középhosszú láncú zsírsavakat tartalmazó
trigliceridek
bomlás nélkül is felszívódhatnak. Specifikus enzimek a lecitinről és a
koleszterin-észterekről is lehasítnak egy-egy zsírsavat, hogy
felszívhatóvá tegyék azokat. A bélhámsejtekbe került zsírsavak egy
része már itt átalakul fajspecifikus zsírsavvá. A monogliceridhez újból
zsírsavak kapcsolódnak, a hosszú zsírsavláncokat tartalmazó
trigliceridek zsírcsepp („kilomikron”) formájában, fehérjeburokba zárva
távoznak a bélhámsejtekből a nyirokerek felé. A rövid és középhosszú
zsírsavakat tartalmazó zsírok közvetlenül a bélbolyhok vérereibe jutnak
(lásd. még:
emésztés
a vékonybélben).
Zsírok molekuláris anyagcserefolyamata:
Zsíros táplálék
elfogyasztása
után a levett
vér
plazmája fehér színű, zavaros az apró zsírcseppektől.
Kb. 6 óra elteltével tisztul fel a plazma, azaz tűnnek el a keringésből
a zsírcseppecskék. A bennük lévő triglicerideket az izom-és zsírsejtek
veszik fel. A vízben oldhatatlan lipidek vérben (vizes fázisban) való
szállítása úgy történik, hogy a bélsejtek kettős rétegű fehérjéből,
foszfolipidből és koleszterinből álló burokba csomagolják a
lipidmolekulákat (triglicerideket, koleszterint, foszfolipidet,
epesavakat). Így kerül a zsírcsepp a bélhámsejtekből az erek felé.
Nagy mérete miatt azonban nem fér át a vérkapilláris falának
a
nyílásain, ezért a nyirokereken keresztül kerül a vérkeringésbe (innen
az elnevezés: kilomikron = chylo-mikron). Az izom- és zsírszövetben,
majd a májsejtekben bomlik le. A kapillárisok (kis vérerek) falán
elhelyezkedő enzim hatására a benne lévő trigliceridek lehasadnak
zsírsavakra és glicerinre, a sejtek közötti térbe kerülnek, ahonnan
gyorsan belépnek a környező sejtekbe.
Szénhidrátban bő táplálkozás után a szervezet számára
pillanatnyilag
felesleges glukózt a májsejtek zsírsavvá, majd trigliceriddé, ill.
koleszterinné alakítják. Ez a zsír is fehérje-lipid burokba csomagolva
hagyja el a májsejteket, és így áramlik égetési (izomsejtek), illetve
raktározási (zsírsejtek) helyére. A visszamaradó koleszterinben dús
részecskéket a szervezet egyéb sejtjei veszik fel.
A sejtekben raktározódó zsír zsírsavösszetétele jellemző a fajra. A
zsírsejtekben állandóan élénk zsírlebontás és triglicerid szintézis
zajlik, a zsírraktárak állandó szintje dinamikus egyensúly eredménye, a
zsírsejtekben levő zsírsavak folyamatosan kicserélődnek. A
zsírsejtekből
kilépő zsírsavakat (szabad zsírsav = FFA), a szervezet legtöbb sejtje
képes elégetni (energiaként felhasználni →tápanyagok energiaértéke),
csupán az idegsejtekben és a vörösvérsejtekben nem zajlik a zsírsavak
égetése.