VITAMINOK, VITAMINSZÜKSÉGLET, VITAMINHIÁNY, VITAMIN TARTALMAK
- Vitaminok - vitaminszükséglet és a vitaminhiány
- Vitaminok - Zsírban oldódó vitaminok: (A- vitamin, D- vitamin, E- vitamin, K- vitamin)
- Vitaminok - Vízben oldódó vitaminok: (B1 - vitamin, B2 - vitamin, B3 - vitamin, B5 - vitamin, B6 - vitamin, B9 - vitamin, B10 - vitamin, B 12 - vitamin, B13 - vitamin, Biotin/H - vitamin, H1 - vitamin, C - vitamin, F - vitamin, P - vitamin, U - vitamin)
- Vitaminok - Hazai zöldség és főzelékfélék - gyümölcsök vitamintartalma (táblázat)
- Kiemelt és ajánlott Társoldalak
Vitaminszükséglet és a vitaminhiány
Vitaminok viszonylag kis
molekulatömegű, organikus (szerves)
vegyületek, amelyek a szervezet számára igen kis mennyiségben, de
feltétlenül fontosak. A vitaminok biokémiai reakciókban vesznek részt,
enzimatikus
folyamatok láncszemei, de sok funkciójuk még nem feltárt. A
vitaminokat a
zsírban
oldódó és a zsírban nem oldódó vitaminokra
osztjuk. Egyes vitaminok a bélben képződnek (pantoténsav, biotin,
folsav, B
12 vitamin) vagy előanyagból
(provitaminból) a szervezet képes
előállítani (A- vitamin és D- vitamin).
A XX. sz. második felére esik annak a több évszázados tapasztalatnak az
összessége, hogy az energiát
szolgáltató tápanyagokon, ásványi
sókon
és
vízen
kívül a
tápláléknak
egyéb anyagokat is kell tartalmaznia. Ezek
hiányában az élő szervezet vagy elpusztul, vagy működésbeli zavarok
lépnek fel az életfunkciókban,
anyagcsere
és emésztési folyamatokban. A vitaminokat,
a táplálék ezen járulékos részeit, mint különálló biokémiai csoportokat
1912-ben Kazimierz Funk lengyel biokémikus nevezte el vitaminnak.
Felfedezési sorrendben először a C- vitamin, majd az A- vitamin,
D- vitamin, K- vitamin, E- vitamin és végül a B- vitaminok következtek.
Vitaminszükségletek, vitaminhiányok formái:
Optimális vitaminszükséglet az, amely teljes mértékben kielégíti a
szervezet vitamin igényét és az ennél nagyobb bevitt vitamin
mennyiség,
már nem javítja a szervi funkciókat. Minimális
vitaminszükséglet az a vitamin mennyiség, melynek
bevitele
esetén vitaminhiány tünetek még nem jelentkeznek.
Ha a minimálisnál kevesebb vitamin jut be
a szervezetbe, egy idő múlva
vitaminhiányos állapot (hypovitaminosis) lép fel, melynél már kezdeti
tünetek jelentkeznek, mint például a fertőzésre,
gyulladásokra
való
hajlam, emésztési zavarok, fáradékonyság. Az elégtelen
vitamin ellátás
tüneteinek nem kell okvetlenül jellegzetes vitaminhiány betegségben
jelentkezniük, sőt gyakorlatilag az általánosnak mondható tünetek
miatt, nehezebben diagnosztizálható mint alap probléma, ellentétben a
kifejezett és jellegzetes tünetekkel járó avitaminozis (valódi
vitaminhiány) tüneteivel
szemben.
Először a B
1- vitaminról fedezték fel, majd
egyre
több vitaminról, hogy
enzimek, enzimrendszerek fontos alkotórészei. A hypovitaminosis tehát
lényegében ezeknek az enzimeknek, enzimrendszereknek a működészavarát
jelenti. A vitaminhoz kémiailag hasonló, biológiailag azonban velük nem
egyenértékű vegyületek elfoglalhatják a vitaminok helyét ezekben az
enzimekben (pl. a tiamináz, mely egyes halféleségekben található meg).
Ezeket az anyagokat antivitaminoknak (vitaminellenes anyagok)
nevezzük, ilyenkor
bőséges vitamin ellátottság mellett is kialakulhat hypovitaminosis,
esetleg avitaminosis. Az antivitaminok jelenléte azonban nem
feltétlenül alakít ki hiánybetegséget, többségében csak megnöveli a
vitaminszükségletet, leginkább az egyoldalú táplálkozás során
alakulhat
ki ez az állapot.
Ha teljes vitaminhiány áll fenn, avitaminosisról beszélünk. Ez az
állapot jellegzetes tünetekkel jár, melyek az adott vitamin hiányától
függnek. (pl. rachitis-angolkór D
3- vitamin
hiánya, skorbut C- vitamin
hiánya, beriberi B
1- vitamin hiánya).
Hypervitaminosis lép fel a zsírban oldódó vitaminok túladagolása
esetén, mert kötődnek a vitaminok és nem ürülnek ki, azaz kummulálódnak
(gyakori például az A- vitamin túladagolása, ekkor a bőr besárgul) a
szervezetben. A folyamatosan adagolt mesterséges vitaminkészítmények
esetén ezért mindig ügyelni kell a kontrollált és optimális vitamin
mennyiségre.
A vitaminok felvételének optimális és legegyszerűbb módja az érett
friss gyümölcs és zöldség (és gyógy-és fűszernövények) elfogyasztásával
(
savasító-lúgosító
ételek→gyümölcsök, zöldségek, levek), illetve a
kiegyensúlyozott
táplálkozással valósul meg, mely által a vitaminok közvetlen
felszívódása és beépülése is a szervezet valódi szükségletének
megfelelően történik meg. A kiegyensúlyozott táplálkozás (és vitamin
ellátottság) az ember energia felvételi tényezőiben is fontos szerepet
játszik, biztosítva az energetikai egyensúlyt (bioenergetika→
energia
felvételi tényezők, radiesztézia
az emberi
test polaritása), és pl. a
bioenergetikai
gyógymódok,
Biorezonancia
és
Bioenergetikai
kezelések optimális hatékonyságát /lásd. még:
KAPCSOLATTEREMETŐ " GYÓGYÍTÁS " (Reconnective Healing®) és a
KAPCSOLATTEREMTÉS folyamata (The
Reconnection
® folyamat/. A friss és nyers
gyümölcsök, zöldségek, gyógynövényteák (
gyógynövények
hatóanyagai) egyben
biztosítják a szervezet és a vízben oldódó vitaminok számára a
szükséges folyadékot is (→
vízterápia,
vízszükséglet). Mivel közvetlen
formában tartalmazzák vitaminokat és az
antioxidánsokat,
így az
immunrendszer
számára
is ez a leghatékonyabb felvételi, illetve felhasználhatósági mód.
A vitaminozott élelmiszerek és vitamintabletták nem mindig jelentenek
garanciát arra, hogy elégséges vitamin szívódik fel a szervezetbe. Ha
nincs szükség gyors, mesterséges vitamin pótlásra (pl.
betegség,
stressz, terhesség, túlterheltség, éhezés, kialakult hiányállapot
miatt), akkor a vitamintabletták által a szervezetben vitamin -
túlkínálat
alakulhat ki, a bélcsatorna falában működő vitaminfelvevő
mechanizmusok működése a túlkínálat miatt csökken, a
vese
és máj
vitaminkiürítő funkciója pedig erőteljesen növekszik. Így amikor a
fölöslegesen bevett vitamin tabletták beszedését abbahagyjuk, az
egyensúly felborul, és relatív hiány alakulhat ki az adott vitaminból
vagy vitaminokból. A vízben oldódó vitaminokat naponta kell biztosítani
a szervezet számára (lehetőleg természetes vitaminforrásokból), mert a
vese kiüríti a felesleges mennyiséget, azaz
a szervezet nem képez tartalékot belőlük. A zsírban oldódó vitaminok
azonban raktározódnak, így kevesebb mennyiség is biztosítja a szükséges
mennyiséget.
Károsan befolyásolja a vitaminok felszívódását és beépülését a
dohányzás (a dohányfüsttel bekerülő anyagok egy része -
kadmium-
megköt egyes
vitaminokat -főleg a C- vitamint), az alkoholizmus (az alkoholisták
emésztőrendszere folyamatosan gyulladt, majd sorvad állapotban
van, így
elégtelen az emésztő- felszívó mechanizmusa). A fertőzések, fertőző
betegségek, a gyulladásos állapotok, a gyakori hányásos és hasmenéses
állapotok, és az élősködők jelenléte mivel kivonják a maguk
számára a vérből és a testnedvekből a számukra szükséges vitaminokat,
szintén gátolják a vitaminok felszívódását és beépülését a sejtekbe (
paraziták,
élelmiszer
okozta fertőzések).
Vitaminellátottság szempontjából is külön említést érdemel a
Candidabetegség
illetve a candida albicans
gomba okozta fertőzéses állapot. Amikor a
bélflóra
egyensúlya felborul
(önmagában is kiválthatja a vitaminhiányt), a szervezet pH-egyensúlya
savas irányba tolódik el (→
savasodás-lúgosodás),
és a felszaporodott
gombák által létrehozott candida gombatelepek teljesen bevonják a
bélrendszert. A fehér nyálkás gombatelepek akadályozzák az emésztési
és
felszívódási folyamatot, egyben elvonják a szervezettől a
vitaminokat, tápanyagokat
(főleg a
szénhidrátot).
Különösen fontos tényező a mielőbbi felfedezés
és a kezelés, mert lappangó és elhúzódó jellegű a candidabetegség.
Mivel a vitaminok szükségesek az idegrendszer optimális működéséhez is,
így
stressz
esetén, szorongásos, depressziós állapotban, illetve
alvászavarok,
refluxbetegség
esetén feltétlenül szükséges a megfelelő vitamin
ellátottság (pl. B
1- vitamin, B
6-
vitamin, B- komplex vitamin).
Fogyókúra
során pedig egyértelműen
ügyelni kell a megfelelő mennyiségű vitamin biztosítására, mivel
egyébként is átrendeződés alatt áll a szervezet anyagcsere –és
energetikai folyamata.
Az alternatív medicina, a különböző nem konvencionális természetgyógyászati-
gyógymódok és alkalmazások (pl. kiegészítő vitamin készítmények), az
egyén számára szükséges és életfontosságú medicinális diagnosztikát -
terápiát - kezelést soha nem helyettesítő - helyettesíthető, vagy azt
önhatalmúlag ki- és felváltó - felváltható terápiás alkalmazások, csak
a fizikai-lelki közérzeti javulást és jóllétet, gyógyulást elősegítő és
támogató kiegészítő gyógymódok!
ZSÍRBAN OLDÓDÓ VITAMINOK
Zsírban oldódó vitaminok:
A - vitamin (retinol),
D - vitamin (kalciferol),
E - vitamin (tokoferol),
K - vitamin (fillokinon)
A zsírban oldódó vitaminok esetében vigyázni kell a pótlásra szánt
mennyiség bevitelével, mert felhalmozódhatnak (kummulálódnak) a
szervezetben, ami a vitamin túladagolás (hypervitaminózis) tüneteinek
kialakulásához vezethet.
Vitaminok kémiai
képleteinek kép forrása: www. tankonyvtar.hu
A vitamin (retinol, axeroftol)
Az A-vitamin számos anyagcsere folyamat katalizátora, szükséges a bőr
és
nyálkahártyák épségéhez, illetve a látóbíbor képződéséhez. Az A
-vitamin előanyaga a
karotin, melynek felszívódása rosszabb, mint az A- vitaminé. Növényi
tápanyagban, mint karotin (elővitamin), állati eredetű tápanyagban,
mint A- vitamin fordul elő (olaj, vaj, zsír). A májban raktározódik, és
a karotin is itt alakul át A- vitaminná. Az A- vitamin véd a
fertőzésekkel szemben,
védi a hámsejteket (bőr, valamint a gyomrot, légutakat, bélcsatornát,
belső üregeket védő nyálkahártya). A- vitamin hiányában farkasvakság
(amikor
szürkületben vagy gyenge világítás esetén látászavar következik be), a
bőr repedezettsége és szárazsága, illetve a haj korpásodása és a
haj-köröm töredezése
jellemző. Plusz A- vitamin bevitelre a koleszterinszintet csökkentő
gyógyszerek szedése mellett szükség lehet, a fogamzásgátló
gyógyszereket szedő hölgyeknek azonban kevesebb A- vitamin felvételre
van szükségük. A bőr ápolásában (illetve a sebkezelésben) nagy szerepe
van krémek formájában is (pl. Neogranormon kenőcs) az A- vitaminnak.
Az A- vitamin túladagolásában fejfájás, hasmenés (vastagbél széklet) és
a bőr besárgulása, fájdalmas bőrgyulladás, ízületi
fájdalom, májkárosodás léphet fel.
A- vitamin táplálék-forrás: máj, tejszín, vaj, tojássárgája, répa, tök,
sárgadinnye, paradicsom, fűszerpaprika, spenót, hal, cékla,
petrezselyem, zellerlevél, kelkáposzta, brokkoli, zöldborsó, zöldbab,
szója, kajszibarack, áfonya, csipkebogyó bőségesen tartalmaz
A-vitamint.
A- vitamin napi szükséglet (RDA - OÉTI alapján): nők esetében 800 µg,
szoptatás alatt 1300
µg, férfiak
esetében 1000 µg
D vitamin (kalciferol)
A D
3- vitamin sztearinszármazék, provitaminja
(előanyaga) a
7-dehidrokoleszterin, mely ultraibolya sugárzás hatására alakul át
D
3- vitaminná. Fehérjéhez (globulinhoz) kötődve
a
májba jut, majd
további kémiai átalakuláson megy át, és újra globulinhoz kötődve eljut
a bélbe, illetve a csontokba. A D- vitamin a bélben olyan kalciumkötő
fehérje
(protein) szintézisét segíti elő, amely a bélfalon keresztül
transzportálja a Kalciumot.
A D
3 vitamin hatása kettős: emeli a vér
kalcium
és foszfor szintjét (a kalcium felszívódását fokozza a
bélből, ürülését a vesén át csökkenti), és
közvetlenül befolyásolja a csontképződést. A D
2-
vitamin
növényi
eredetű, az ember kevésbé hasznosítja. A D vitamin hiánya nemcsak a
kalcium-anyagcserét zavarja meg, hanem általa következményes
foszforhiány is létrejön. D- vitamin hiánya egyben ízületi gyulladásra,
ízületi
merevségre való hajlamot, és görcskészséget eredményez, jellemző tünet
lehet még a hátfájás, fogszuvasodás, fáradtság, levertség, és a haj
fokozott hullása. A- vitamin és C -vitaminnal együtt szedve
segíti a megfázásos
tünetek megelőzését, elősegíti a kötőhártya-gyulladás gyógyulását.
A Koppenhága Egyetem tudósai felfedezték, hogy a D- vitamin szerepet
játszik az immunvédekezésben, a T-sejtek aktivizálódásában. Ehhez az
aktivizálódási funkcióhoz a T-sejtekben külön D- vitamin receptorokat,
"antennákat" azonosítottak be, ha alacsony a szervezetben a D- vitamin
szint, akkor a T-sejtek inaktív állapotban maradhatnak. A D-
vitamin túladagolása szintén létrejöhet, ekkor a
csontokban rendellenes, nagyfokú meszesedés jön létre, de más
szervekben is fokozott meszesedés alakulhat ki (ezért indokolt
esetben a célzottan fokozott D- vitamin adagolást fokozott
figyelem és ellenőrzés mellett célszerű alkalmazni!).
Angliában, (mivel kevesebb a napfény és esős, ködös időben nő a
D- vitamin igény) gyakori volt a csecsemők és kisgyermekek esetében a
rachitis, melyek a csontok eldeformálódásával járt. D- vitamin
pótlásával és megfelelő mennyiségű (és megfelelő időben való)
napoztatással kivédhető ennek a kóros állapotnak a létrejötte.
D- vitamin táplálék-forrás: leginkább a tojássárgája, vaj, tejszín és a
csukamájolaj, szardíniakonzerv, vitaminozott margarinok, csiperkegomba,
zabpehely, búzacsíra, élesztő.
D- vitamin napi szükséglet: A D- vitamin szükséglet az életkor, vagyis
a csontosodási folyamatok szerint változó. Gyermekeknek 400-800 NE,
terhesség és fokozott szükséglet esetén 800-1000 NE, felnőtteknek
(napfény felvételétől függően) kb. 100 - 500 NE a szükséges D- vitamin
mennyiség (RDA - OÉTI alapján).
E vitamin (tokoferol)
Az E- vitamin a kiserek (kapillárisok) falában védő funkciót tölt be,
ezen kívül a
máj elzsírosodásával (és a máj mérgek okozta elfajulásától) szemben is
védőhatást fejt ki. Az E- vitamin csökkenti a vér
koleszterinszintjét, szerepe
van a szaporodóképesség (spermaképzés,
megtermékenyülés, magzatkihordás) folyamatában. Az E- vitamint a
meddőség, szexuális
problémák, koraszülés, menstruációs zavarok, a nemi szervek fejlődési
zavaraiban, menopausát követő zavarok, szív és érrendszeri betegségek,
bőrproblémák (pl. hegesedések), a foglazulás gyógyításában elsődlegesen
használják. Az E- vitamin antioxidáns
szerepét
még vizsgálják, de jelentős antioxidáns hatással rendelkezik.
Antioxidáns, védő hatása az A- vitaminra és a telítetlen zsírsav
molekulákra is kihat. Az E- vitamin hatását erősíti a
szelén,
a
vas
azonban csökkenti a hatékonyságát (szerves kötésű vassal együtt
lehet szedni). Az E- vitamin hiánya
lassú sebgyógyulást, fáradékonyságot, izomtónus-veszteséget, és
csökkenő nemi vágyat eredményezhet.
E- vitamin táplálék-forrás: a gabonafélék csíraolajában (tök vagy
napraforgó), a zöld növényekben-főzelékfélében, a húsban, a májban és a tojásban,
homoktövisben, szójában, csipkebogyóban, gesztenyében, dióban,
mogyoróban, mandulában, mákban található meg. található meg.
E- vitamin napi szükséglet (RDA - OÉTI alapján): nők esetében 12 mg,
férfiak esetében 12 mg
K vitamin, fillokinon (antihemorrágiás-antivérzéses vitamin)
A K- vitaminnak egyes véralvadás-aktív fehérjéknek az előállításában
(szintézisében) van szerepe. A máj sejtjei a K- vitamin jelenlétében
tudják a véralvadás II., VII.,IX., és X. faktorait szintetizálni
(immunrendszer→ vér és
véradás).
K- vitamin hiánya esetén a vér protrombinszintje (véralvadási faktor)
csökken és
vérzékenység alakul ki. A K- vitamin felszívódásához elegendő epe
mennyiség
szükséges. Máj-epebetegségekben nem tud felszívódni a K-
vitamin, így K- vitaminhiány (hypovitaminosis) lép fel,
melynek fő tünete a
vastagbélgyulladás, és/vagy a nagyfokú hasmenés. Bélbaktériumok
termelik (K
1-
vitamin)
és a növények zöld részeiben (K
2- vitamin) is
megtalálható. A mesterséges K- vitamin túladagolása gyermekekben
agykárosodást, felnőttekben pedig vérszegénységet okozhat.
K- vitamin táplálék-forrás: zöld növények (kelkáposzta, borsó, fejes
saláta, káposzta, paraj), tejtermékek, és máj, a sütőtök, a
paradicsom, a paraj, kelkáposzta, káposzta, a lucerna, és a tengeri
hínár.
K- vitamin napi szükséglet (RDA - OÉTI alapján): nők esetében 70 µg,
férfiak esetében 80 µg
VÍZBEN OLDÓDÓ VITAMINOK
Vízben oldódó vitaminok:
B1 - vitamin (tiamin),
B2 - vitamin (riboflavin),
B3 - vitamin (niacin),
B5 - vitamin (pantoténsav),
B6 - vitamin (piridoxin),
B9 - vitamin (folsav),
B10 - vitamin M - vitamin),
B12 - vitamin (kobolamin),
B13 - vitamin (orotsav),
F - vitamin,
Biotin (H - vitamin),
H1 - vitamin,
C - vitamin (aszkorbinsav),
P - vitamin,
U - vitamin
Vitaminok kémiai képleteinek kép forrása: www.tankonyvtar.hu
B1 vitamin (aneurin, tiamin)
A B
1- vitamin a szénhidrát anyagcsere
szabályozásában és a
Szent-Györgyi-Krebs-ciklus (citromsavciklus-energiatermelési
és
előállítási folyamat) normális lejátszásában játszik szerepet.
A B
1- vitamin feltételezhetően az idegsejtek
működéséhez is szükséges (idegszövet
iontranszportjára fejt ki specifikus hatást), ennek alapján szokták
ideggyulladásokra vagy ennek megelőzésének céljából adni.
A B
1- vitamin hiánya a beriberi nevű betegséget
okozza. A B
1- vitamin
hiányában a
fájdalom mellett egyben nő a harántcsíkolt izomzat (végtag izomzat)
görcshajlama (felszaporodik a tejsav
izommunka),
és a központi idegrendszerre
hatva vérnyomáscsökkenés és szénhidrát-anyagcserezavar,
bélrendszeri
probléma (székrekedés) léphet fel (
vastagbélrendszer,
vékonybél).
B
1- vitamin -hiány következményes tüneteként a
fáradtság, a gyengeség,
a
depresszió,
a memóriazavar, az ingerlékenység, a szemfájás, kéz- és a láb
zsibbadása, idegsorvadás és tudatzavar alakulhat ki. Túladagolás esetén
vizelettel ürül ki a szervezetből.
B
1- vitamin táplálék-forrás: májban, húsban,
tojássárgájában, élesztőben és barna
kenyérben, búzacsírában, korpában, rizshéjban, élesztőben. dióban,
mogyoróban, gesztenyében, tejben, lencsében, babban, borsóban,
parajban, káposztafélékben, uborkában, salátában, burgonyában,
paradicsomban, céklában található meg
nagyobb mennyiségben. Nagymértékű szénhidrát fogyasztása és az
anyagcsere-fokozódása emeli a B
1- vitamin
szükségletet, étkezés közben célszerű bevenni, mert savas közegben
optimálisabb a felszívódása.
B
1- vitamin napi szükséglet (RDA - OÉTI
alapján): nők esetében 1,3
mg, férfiak esetében 1,5 mg
B2 Vitamin (riboflavin, laktoflavin)
A B
2- vitamin, mint különböző enzimek
alkotórésze igen jelentős. Az
enzimek a piroszőlősav, zsírsavak és az aminosavak oxidatív lebontását
végzik, fontos szerepet töltenek be a szöveti légzésben és
méregtelenítésben. Ezen kívül a B
2- vitamin
fontos szerepet tölt be a
vérképzésben (vas
beépítésében, a hemoglobin képzésében) és a növekedési folyamatokban.
Vegyes táplálkozással
fedezhető a B
2- vitamin igény, de a
bélbaktériumok is szintetizálják. Hosszantartó, széles spektrumú
antibiotikum-kezelés mivel károsítja, elpusztítja a bélflórát,
riboflavin vitamin -hiányt idézhet elő. B
2-
vitamin hiányában szem (szemlencse-elváltozás,
szemviszketés, szemégés, szemvörösödés), idegrendszeri és bőrtünetek
jelentkeznek (ekcéma), szőr és hajhullás, illetve a nyelv gyulladása
léphet fel. Ezeken kívül emésztési zavarokat és ajak kirepedését
okozhatja a riboflavin vitamin hiánya, ill. a B
2-
vitamin hiánya közrejátszhat az ízületi gyulladás,
a növekedési zavar, a vérzékenység, a migrének kialakulásában
is. B
2- vitamin szükséges a B
6-
vitamin és niacin képzéséhez, az E- vitamin antioxidáns hatását
erősíti. Túladagolás esetén vizelettel
ürül ki a szervezetből.
B2- vitamin táplálék-forrás: májban, vesében, tejben, tejtermékekben,
húsban,
halban, tojássárgájában, zöldbabban és borsóban, gyümölcsökben, olajos
magvakban élesztőben, kukoricában, burgonyában, aszalt szilvában,
parajban, paradicsomban, salátában jelentős mértékben
megtalálható.
B2- vitamin napi szükséglet (RDA - OÉTI alapján): nők esetében 1,5 mg,
férfiak esetében 1,8
mg
B3 vitamin - Niacin (nikotinsavamid)
A B
3- vitamin része azoknak a fontos enzimeknek,
amelyek a sejtlégzés folyamataiban
vesznek részt. A niacin vitaminnak szerepe van a vérképzésben és a
gyomorsósav termelésének
növelésében és egyes hormonok (tesztoszteron, ösztrogén,
inzulin)
szintézisében is. A B
3- vitamin csökkenti a
koleszterinszintet és az érszűkületet, egyben
májvédő hatású. B
3- vitamin hiányában a pellagra
nevű betegség léphet fel, a bőrön,
nyelven és a szájnyálkahártyán gyulladásos
tünetek jelentkeznek.
Ezeken kívül felléphet bélrendszeri zavar (hasmenés) (
vastagbélrendszer,
vékonybél),
fáradékonyság, depresszió,
étvágytalanság és fejfájás (migrén), alvászavar és memóriazavar.
Kivételes
esetben a nikotinsavat (B
3- vitamint) a
szervezet is elő tudja állítani triptofán nevű aminosavból (60 mg
triptofánból 1 mg nikotinamid képződik, az átalakulás piridoxint
/B
6- vitamin /, tiamint /B
1-
vitamin /,
riboflavint /B
2- vitamin /
igényel). A niacint étkezés közben tejjel célszerű bevenni
(gyomorbántalmak megelőzése végett), koleszterinszint csökkentő
gyógyszerek mellé csak orvosi utasításra adagolható. A B3- vitamin
túladagolása
esetén bőrpír, gyomorpanaszok, asztma, szívritmuszavar léphet fel.
B
3- vitamin táplálék-forrás: az élesztő, a máj,
a vese, a hús, és hüvelyesek, barna
kenyér, a karalábé, paradicsom, a napraforgóolaj, mogyoró gazdag
nikotinforrások.
B
3- vitamin napi szükséglet (RDA - OÉTI
alapján): nők esetében 15 mg,
férfiak esetében 20 mg.
B5 vitamin - Pantoténsav
A B
5- vitamin szerepet játszik az intermedier
(köztes, közbenső) anyagcserében
(szénhidrátok
lebontásában, zsírsavak
szintézisében és bontásában, a
szteroid-hormonok, porfirinek szintézisében), és fokozza a bélmozgást.
Emberben valódi B
5- vitamin hiánytünetek vegyes
táplálkozás mellett nem lépnek fel,
bár a pantoténsav-szükséglet nem tisztázott kellőképpen. A fizikai
erőkifejtés és a stressz
helyzetek, a dohányzás (
kadmium)
növelik a B
5- vitaminszükségletet.
Tartós szalicilkezelés B
5- vitamin
hiánybetegséget okozhat. B
5- vitamin hiányában
bőrgyulladás,
kopaszság, korai őszülés és mellékvese-elégtelenség, izomremegés,
izomgörcs, fáradtság, apátia, szédülés, hányás,
nyombélfekély, fokozódó stressz-érzet, aggodalom-érzet léphet fel.
Gyomorrontás esetén a B
5- vitamin B
1-
vitaminnal együtt szedve segíthet, az
allergia
okozta reakciókat csökkentheti, pl. az orr eldugulásának mértékét is.
B
5- vitamin táplálék-forrás: máj, hús, tej,
tojás, élesztő, hántolatlan rizs,
szója, búzacsíra, olajos magvak tartalmazzák.
B
5- vitamin napi szükséglet (RDA - OÉTI
alapján): nők esetében 4-7
mg, férfiak esetében 4-7 mg
B6 vitamin (piridoxin, adermin)
A B
6- vitamin számos
fehérje,
szénhidrát
és zsíranyagcserében
szerepet játszó enzim
alkotórésze és az energia átvitelben is közreműködik. Fontossága, hogy
a
nikotinsav (B
3- vitamin) csak B
6-
vitamin jelenlétében tud
triptofánból képződni
(lásd.
niacin), egyben
szükséges a B
12- vitamin beépüléséhez is.
A B
6- vitamin hatékonyságához B
2-
vitaminra is szükség van. A piridoxin-koenzimek részt vesznek az
aminosav
anyagcserében, bevitelük a fehérje-bevitellel arányos kell hogy
legyen, miután a legfőbb feladata az aminosavak átalakítása: 1 g
fehérje mellé 0,015-0,02 mg B
6- vitamint
rendelnek. A B
6- vitamin klinikailag
észlelhető hiánytünete a szívizom vérellátási zavara, a szőr és
hajhullás, az ajkak nyálkahártyájának berepedezése, fokozott
faggyúmirigy-működés,
idegesség, végtagok ideg és izom
gyulladása,
fokozott görcskészség, álmatlanság,
gyengeségérzet, vizenyősségre-ödémára való készség, de az úgynevezett
„fekete nyelv” kialakulásában is szerepet játszik. B
6-
vitamin
adása
javasolt fejfájás és hányinger, illetve hányás esetén. A
B
6- vitamin túladagolás következményeként
idegbántalmak léphetnek fel.
B
6- vitamin táplálék-forrás: a máj,
hús, tej-tejtermékek, tojássárgája,
hüvelyesek és az
élesztő, burgonya, fejes káposzta, vöröshagyma, hántolatlan rizs, mák,
napraforgómag, földimogyoró, banán, dinnye.
B
6- vitamin napi szükséglet (RDA - OÉTI
alapján): nők esetében 2 mg,
férfiak esetében 2,2 mg
B9 vitamin (Folsav)
A folsav- vitamin vízben oldódó vitamin, melyet a bélflóra
is előállít. A folsav- vitamin enzimatikus
folyamatokban és a
DNS
szintézisében
vesz részt, hiánya esetén a sejtek érése zavart szenved, anaemia
perniciosa (anémia pernicióza-vészes vérszegénység) léphet fel. A B
9-
vitamin szükséges a B
12
vitamin és a
vas
felszívódásához, hozzájárul a gyomor-bélrendszer és a
szájnyálkahártya épségéhez is. Lényeges szerepe van a terhesség korai
szakaszában, a magzat gerinc fejlődése (velőcsövet lezáró folyamat)
szempontjából, B
9- vitamin hiányában nyitott
gerinccel születhet az újszülött. Érdekesség, hogy a B
9-
vitamin felszívódása mesterséges készítményekből jobb, mint a
természetes forrásokból. A szervezet jó
folsav- vitamin ellátottsága mellett elfedheti a B
12
vitamin hiányában kialakuló
tüneteket, és ez különösen vegetáriánus táplálkozás esetén okozhat
problémát. Nagyobb mennyiségű C- vitamin elfogyasztása növeli a folsav
- vitamin ürülését, és a folsav- vitamin csökkenti a
cink
hasznosulását.
B
9- vitamin táplálék-forrás: nagyobb
mennyiségben a növények
zöld
leveleiből
(paraj), májból, húsfélékből, élesztőből, szójából,
csiperkéből vehető fel. A túl nagy
folsavbevitel csökkentheti a cink hasznosulását.
B
9- vitamin napi szükséglet (RDA - OÉTI
alapján): nők esetében 200
µg, terhesség esetén 400 µg, férfiak
esetében 200 µg
B10 vitamin (pteroilmonoglutaminsav-folsav, M - vitamin, U-faktor)
A B
10- vitamin a B
12-
vitamin és C- vitamin jelenlétében a vörösvérsejtek érését segíti
elő. B
10- vitamin hiánya fáradtságot,
levertséget, depressziót, étvágytalanságot,
korán őszülő hajat, ekcémás bőrt, cserepes ajkakat, gyomorfájdalmat,
hasmenést, vérszegénységet eredményezhet.
B
10- vitamin táplálék-forrás: a zöld levelekben,
főként a parajban, karalábéban, a
tejben, sajtban, élesztőben található meg. Az élesztő B- vitaminjaiból
a
szervezetben folsav- vitamin képződik.
B
10- vitamin napi szükséglet (RDA - OÉTI
alapján): 1-3 mg
B12 vitamin (kobolamin, antiperniciózafaktor)
A B
12- vitamin a vörösvérsejtek képzését, érését
befolyásolja, és részt vesz a
fehérjeszintézisben. Az emberi B
12- vitamin
-szükséglet nagy részét a bélbaktériumok
állítják elő, felszívódásához a gyomor nyálkahártya terméke (ún.
intrinsic faktor) szükséges. B
12- vitamin
hiányában anaemia perniciosa
(vérszegénység) jöhet létre. Egyéb B12- vitamin hiánytünetként a
fáradékonyság, az
ekcémás gyulladt bőr, ingerlékenység, székrekedés, érzékeny izmok,
sápadtság, rossz hajkondíció, a gerincvelői idegek mielinburkának
károsodása jöhet létre. B
12-
vitamint növények nem tartalmaznak,
a B
12- vitamin szükségletet csak állati eredetű
élelmiszerekkel lehet fedezni.
Normális körülmények között a tápláléknak nem kell kobolamint
tartalmaznia, mert a bélben naponta 20-szor annyi B
12-
vitamin keletkezik, mint
amennyi a táplálékkal kerül a szervezetbe. B
12-
vitamint a gyógyászatban a vészes
vérszegénység, általános testi leromlás, kimerültség, ideggyulladás,
hosszabb betegség, műtétek utáni utáni lábadozás esetén, idős korban
alkalmazzák.
B12- vitamin táplálék-forrás: megtalálható a májban és az angolosan
elkészített
marhahúsban, élesztőben, kisebb mértékben a tejben és a tojásban.
B12- vitamin napi szükséglet (RDA - OÉTI alapján): nők esetében 2 µg,
férfiak esetében 2 µg
B13 vitamin (orotsav-antioxidáns, ásványi anyag transzport vitamin)
A B
13- vitaminnak fontos szerepe van a
szervetlen ásványi anyagok megkötésében és azok
szállításában. B
13- vitamin hiányában a
szervetlen ásványi anyagok elégtelenül
szívódnak fel, nyomelem hiány tünetek alakulnak ki. A B
13-
vitamin megvéd a korai
öregedéstől, védi a májat, elősegíti a szklerózis
multiplex kezelését.
B
13- vitamin táplálék-forrás:
gyökérzöldségekben, a természetes körülmények között
tartott tehenek tejében és a tejsavóban fordul elő nagyobb
mennyiségben.
B
13- vitamin napi szükséglet (RDA - OÉTI
alapján): 0,003mg
Biotin (H - vitamin)
A biotin - vitamin az állat – és a növényvilág minden
sejtjében jelenlévő anyag,
számos enzimatikus
folyamat része. Kéntartalmú vitamin, a hámszövet
védelmi funkcióját látja el, és a zsírsavszintézisében
van szerepe. A
bélbaktériumok
szintézise és előállítása az emberi szervezet teljes
H- vitamin igényét fedezi. Ha a bélbaktériumokat gyógyszeresen
kipusztítják, A Biotin - vitamin hiánya miatt depresszió,
bőrszárazság és szőrhullás, rossz hajkondíció, érzékeny fájó izomzat,
kimerültség, ingerlékenység, étvágytalanság, hányinger, faggyúképződési
zavar, idegbántalmak, kopaszság és korán őszülő hajzat mutatkozik.
H- vitamin hiánybetegséghez vezethet a túl sok nyers tojás fogyasztása,
mert a
tojás avidint tartalmaz ami a H- vitamin ellenanyaga. Az
élesztőkivonat az embernél gátolja az őszülés
kialakulását.
Biotin - vitamin táplálék-forrás: májban, vesében, az élesztőben,
tojássárgájában és
paradicsomban, diófélékben, mogyorófélékben, karfiolban, csiperkében,
szójában, tarkababban, sajtokban és a piros ribizkében található meg
nagyobb mennyiségben.
Biotin - vitamin napi szükséglet (RDA - OÉTI alapján): nők esetében
10-200 µg, férfiak
esetében 10-200 µg
H1 vitamin
A H1- vitamin szerepe az emésztés, felszívódás, kiválasztás
elősegítése. A H1- vitamin hiánytünetei
a fáradtság, kimerülés, székrekedés, migrén, nehézkes és lassú
emésztés, ekcéma, vérszegénység, idegesség, fiatalkori őszülés, a bőr
foltosodása (vitiligo).
H1- vitamin napi szükséglete pontosan még nem ismert.
H1- vitamin táplálék-forrás: sörélesztő, zöldfélék, joghurt, búzacsíra,
gomba, bab.
C vitamin (aszkorbinsav)
A C- vitamin a szervezeten belül a mellékvesekéregben és
fehérvérsejtekben
mutatható ki a legnagyobb mennyiségben. A C- vitamin részt vesz az
intermedier (köztes, közbenső) anyagcserében, jelenléte a
bélcsatornában a vas
stabilizálásához és felszívódásához szükséges. A C- vitamin erősíti az
adrenalin hatását,
továbbá fokozza a kötőszöveti sejtek fejlődését. Tárolás, és magas hő –
és oxidációs folyamatok (főzés, forralás) a C- vitamin gyors bomlását
segítik elő. Fokozott fizikai megterhelés, gyulladásos,
lázas esetben,
dohányzás és alkohol fogyasztásakor, terhességben és szoptatáskor
nagyobb a szervezet C- vitamin
igénye.
A C- vitamin hiánya fáradékonyságot, végtagfájdalmat, fogínysorvadást,
orrvérzést, fogínyvérzést, lassúbb sebgyógyulást (az új sarjszövetek is
szakadékonyabbak lesznek), fertőzésre való
hajlamot, súlyosabb
esetben pedig scorbut betegséget okozhat. Nagy mennyiségű aszkorbinsav
(C- vitamin túladagolás esetén) a véralvadást meggyorsítja, és izgatja
a csontvelőt, ezáltal a
vérben reticulocyták jelennek meg, melyek a vörösvérsejtek fiatal
alakjai, így bizonyos vérzékenységi és leukémiás betegségekben
terápiás célzattal alkalmazzák a C- vitamin "túladagolást" .
Képen: C- vitamin kristályok fénymikroszkópos képe
(Forrás: National
Geographic Magyarország- 2008 legjobb orvosbiológiai képei)
Bár a
vizelettel kiürül a
szervezetből a fölösleges C- vitamin, de hirtelen való túladagolás
esetén hasi görcs, felfúvódás jöhet létre, és fokozódik a vesekő
kialakulásának veszélye - a felhalmozódott C vitamin (vagy oxálsav,
sóskasav) a kalciummal vízben nehezen oldódó kalcium-sót képez, ami
elzárhatja a vese tubulusait, és vesekövet okozhat).
A C- vitamint Szent-Györgyi Albert izolálta. Az 1920-as évek végén
Szent-Györgyi-Albert ismeretlen eredetű anyagot talált a mellékvesében.
Megállapította összetételét (C6-H8-O6) és hexorunsavnak nevezte el
1928-ban. Hazatérve, Szegeden a pirospaprikából vonta ki a legnagyobb
mértékben ezt az anyagot (C- vitamint), később Szegeden dolgozták ki a
paprikából
kiinduló C- vitamin gyártás módszerét is. 1932-ben Szent-
Györgyi-Albert
/és tőle függetlenül J. Tillmans/ a hexuronsavat azonosította a
C- vitaminnal, skorbut elleni hatására utalva pedig aszkorbinsavnak
nevezte el. 1937-ben a C- vitamin és a fumársavkatalízis szerepének
tett
felfedezéseiért megkapta az élettani-orvosi Nobel díjat.
C- vitamin táplálék-forrás: gyümölcsökben, főzelékfélékben, a
zöldségekben,
nagyobb mennyiségben megtalálható. A C- vitamin savanyú közegben
őrződik
meg bomlás nélkül legtovább, ezért a citrom, grapefruit, a kivi,
általában a
citrusfélék, a savanyú káposzta, sóska és a fekete ribiszke a legjobb
források. A természetes eredetű C- vitamin forrásokban az aszkorbinsav
többszörösen összetett (poliaszkorbát) formában található meg, így
hatása tartósabb, mint az egyszerű szintetikus C- vitamin kivonatoké.
Ginszenggel
együtt nem célszerű a C- vitamin bevétele, mert csökkentik egymás
hatékonyságát.
C- vitamin napi igény (RDA - OÉTI alapján): 60 - 100 mg, dohányzás
esetén 150 mg
Betegség esetén: 500mg – 1000mg C- vitamin felvétele szükséges.
F vitamin (linol és linolénsav, arachidonsav, esszenciális zsírsavak)
Az F- vitamin a sejthártya építőanyaga, a szervezetben a linolénsav
gammalinolénsavvá, annak legnagyobb része pedig két lépésben
prosztaglandinná
(PGE1) alakul át. Ennek hatásai: csökkenti a
trombózis és koleszterinképzést, csökkenti a vérnyomást, tágítja a
vérereket, fokozza az inzulin
hatását, gyulladáscsökkentő
és izületi
gyulladás csökkentő hatása van, kedvezően hat az agy működésére, jó
közérzetet ad. Az F- vitamin hiánya bőrproblémákat, fertőzésekre való
hajlamot, ízületi gyulladást, terméketlenséget vagy teherbeesési
nehézséget,
érzelmi problémákat- stresszre
való hajlamot okozhat.
F- vitamin napi szükséglet: az összes napi bevitt kalória 1%-a.
F- vitamin táplálék-forrás: a cisz linolénsav megtalálható számos
főzelékfélében
és a növényi olajokban (ligetszépe). A mák, a mandula és a dió
olajtartalmának 60-65 %-a, a földimogyoró 45 %-a linol- és linolénsav.
P vitamin (permeabilitási vitamin)
A P- vitamin a hajszálerek áteresztőképességét (permeábilitás)
szabályozza, hiányában áteresztővé válnak a kiserek, vérzések léphetnek
fel. A P- vitamint Szent-Györgyi Albert és Rusznyák István fedezte fel.
A P- vitamin több hatóanyag: rutin, citrin, quercetin, cianidin
keveréke. Több
növény levele és szára, gyökere tartalmaz rutint. P- vitamin (rutin)
hiánya esetén a
hajszálerek áteresztőképességének fokozódása miatt piros arcszín,
rezes-erezett orr jöhet létre, egyben étvágytalanság, izomgyengeség,
túlérzékenység (allergiára
való hajlam) és gyulladásokra, vizenyőre
(ödémára) való hajlam léphet fel. A rutin- vitamin tablettát
hajdinából (Fagopyrun esculentum) és rutafűből (Ruta graveolens)
állítják elő.
P- vitamin táplálék-forrás: a citromban és a zöldpaprikában,
eukaliptuszban,
narancsban, csipkebogyóban, feketeribiszkében, cseresznyében, szőlőben,
szilvában, hajdinában, rutafűben (rutaszkorbin) található meg
leginkább.
U vitamin (metil-metionin)
Az U- vitamint amikor felfedezték, tulajdonságai alapján a vitaminok
közé sorolták,
azóta kiderült, hogy tulajdonképpen a methioninsavak családjába
tarozik, de „ráragadt” az eredeti neve, mint U- vitamin.
Az U- vitamin védi a sejtfalakat, nyálkahártyákat a sérüléstől és
elősegíti a
regenerációjukat (gyomor, bélnyálkahártya). Az U- vitamin
gyulladáscsökkentő hatással
rendelkezik és segíti az
immunrendszer
folyamatait, fekély ellenes vitaminnak is nevezik (Csak orvosi recept
alapján lehet
hozzájutni).
U- vitamin táplálék–forrás: a nyers káposztában (főleg a
kelkáposztában),
paradicsomban, retekben, spárgában, petrezselyemben, banánban,
csalánlevélben található nagyobb
mennyiségben.
Hazai zöldség- és főzelékfélék vitamintartalma
(mg, illetve µg vitamin / 100 g)
Megnevezés |
K-vitamin (µg) |
Karotin (mg) |
E-vitamin (mg) |
B1-vitamin (µg) |
B2-vitamin (µg) |
B6-vitamin (mg) |
Biotin (µg) |
Folsav (µg) |
C-vitamin (mg) |
Burgonya |
- |
- |
- |
70 |
40 |
0,53 |
0,2 |
5,6 |
10 |
Fejes káposzta |
150 |
- |
- |
40 |
60 |
0,31 |
2,2 |
- |
48 |
Fejes saláta |
200 |
0,8 |
0,4 |
60 |
100 |
0,04 |
22,0 |
25 |
20 |
Paradicsom |
50 |
0,8 |
0,5 |
100 |
60 |
0,07 |
2,4 |
37 |
25 |
Paraj |
350 |
4,2 |
2,5 |
80 |
200 |
0,25 |
7,0 |
66 |
40 |
Petrezselyem |
- |
7,3 |
1,8 |
190 |
300 |
0,29 |
8,2 |
- |
160 |
Sütőtök |
- |
4,0 |
- |
50 |
40 |
0,08 |
1,1 |
25 |
25 |
Zeller |
- |
0,02 |
2,6 |
50 |
90 |
0,37 |
6,6 |
4,4 |
8 |
Zöldborsó |
22 |
0,4 |
3,0 |
200 |
150 |
0,06 |
8,2 |
13 |
25 |
Zöldpaprika |
- |
0,4 |
- |
50 |
30 |
0,24 |
1,0 |
13 |
15 |
Hazai gyümölcsök vitamintartalma
(mg, illetve µg vitamin / 100 g)
Megnevezés |
K-vitamin (µg) |
Karotin (mg) |
E-vitamin (mg) |
B1-vitamin (µg) |
B2-vitamin (µg) |
B6-vitamin (mg) |
Biotin (µg) |
Folsav (µg) |
C-vitamin (mg) |
Alma |
2,5 |
0,05 |
0,6 |
50 |
50 |
0,07 |
1,0 |
6 |
5 |
Csipkebogyó |
90 |
- |
- |
100 |
- |
- |
- |
- |
400 |
Dió |
- |
0,05 |
24,7 |
400 |
100 |
0,34 |
6,3 |
33 |
25 |
Kajszibarack |
- |
1,8 |
0,5 |
20 |
30 |
0,06 |
1,7 |
33 |
10 |
Málna |
- |
0,08 |
1,4 |
20 |
30 |
0,05 |
2,3 |
- |
30 |
Meggy |
- |
0,3 |
- |
50 |
20 |
0,05 |
0,8 |
- |
10 |
Mogyoró |
- |
0,03 |
28 |
400 |
500 |
0,19 |
34 |
30 |
6 |
Őszibarack |
- |
0,4 |
0,6 |
20 |
20 |
0,07 |
1,8 |
2,5 |
7 |
Vörös ribizke |
- |
0,04 |
0,2 |
40 |
30 |
0,02 |
4,2 |
- |
30 |
Fekete ribizke |
- |
0,1 |
1,0 |
60 |
10 |
0,02 |
2,4 |
- |
160 |
Szőlő |
- |
0,3 |
- |
50 |
50 |
1,4 |
5,2 |
- |
5 |
Szilva |
- |
0,2 |
0,8 |
50 |
20 |
0,04 |
0,1 |
0,9 |
6 |