SZÉNHIDRÁT, SZÉNHIDRÁTOK EMÉSZTÉSE
Szénhidrátok biokémiai összetétele
A bioszféra szerves anyagainak fő tömegét a szénhidrátok adják. A
szénhidrátok szénből, hidrogénből és oxigénből tevődnek össze, a
növények fotoszintézis révén széndioxidból és vízből építik fel őket. A
szénhidrátok, mint a legkönnyebben hasznosítható energiaforrások, a
szervezet nélkülözhetetlen tápanyagai és összetételeik -kapcsolódásaik
szerint a következő csoportosításuk:
- Monoszacharidokat: egyszerű cukrok-glükóz, fruktóz, galaktóz
- Diszacharidokat: szacharóz (répacukor, nádcukor), laktóz (tejcukor), maltóz –malátacukor
- Poliszacharidokat: keményítő, glikogén, cellulóz, dextrán, pektin
A glukóz és fruktóz igen nagy mennyiségben fordul elő a
gyümölcsökben
szabad állapotban, de fontos alkotóelemei a di- és poliszacharidoknak
is, a galaktóz sokféle anyag felépítésében vesz részt. A diszacharid
szénhidrátok mind édes ízűek, az édesítőszerek nagy részét alkotják. A
szacharóz szénhidrát természetes formában nem fordul elő, a
mesterségesen termesztett cukorrépából vagy cukornádból lehet
előállítani. Jellemzője a szacharid szénhidrátnak, hogy könnyen és
gyorsan felszívódik a tápcsatornában, ezért gyorsan is emeli meg a
vércukor szintjét, kiváltva ezzel a szervezet fokozott inzulinigényét.
A poliszacharidok tartalék üzemanyagok (növényi keményítők, állati
glikogén) és vázanyagok. A poliszacharid szénhidrátok három vagy több
cukormolekula kapcsolódásából alakulnak ki, akár több száz
monoszacharid összekapcsolódásából is állhatnak. A
poliszacharid szénhidrátok nem édesek, szétbontásuk és felszívódásuk
lassú, mérsékelt vércukorszint emelkedést és inzulinigényt váltanak ki
a szervezetben. A sejtek gyakorlatilag csak monoszacharid
szénhidrátokat képesek felvenni és hasznosítani, minden élő szervezet
képes a számára szükséges szénhidrátot egyéb szénvegyületek
átalakításával maga előállítani.
A szénhidrátokhoz tartoznak olyan növényi élelmi anyagok is, amelyek
ugyan nem emészthetőek, de a
táplálkozás-élettani
szempontból igen
jelentősek, ezek az élelmi
rostok
(a növényi sejtek vázanyagai→
cellulóz, pektin, lignin). Az élelmi szénhidrát rostok szinte kizárólag
a
növényekből
származnak, mert az állati eredetű szénhidrát
rostanyagokat optimális esetben mind lebontjuk az emésztés során.
Kedvezőtlen hatása lehet a szénhidrát rostoknak, hogy megköthetnek
fontos tápanyagokat, és emésztési problémákat okozhatnak, de ezek a
hatások csak igen nagy mennyiség elfogyasztása esetén jelentkezhetnek.
Sok növényi szénhidrát rostot lehet biztosítani a szervezet számára a
borsó, káposzta, kelkáposzta, málna, paraj, zöldbab, szárazbab, szeder,
spenót, sóska, és a teljes kiőrlésű kenyerek elfogyasztásával. A
legjobb szénhidrát rostforrások pedig a nyers saláták. A nyersen
fogyasztott növényi szénhidrát részeknek természetesen sokkal magasabb
a rost és
vitamin,
ásványi
anyag tartalmuk, mint a főzött, vagy akár a
párolt alapanyagoknak. Az emésztési problémákkal küzdő egyének számára
azonban a párolás alternatív és helyes megoldás (→lásd. még:
a
teljes kiőrlésű termékek előnyei).
Szénhidrátok funkciói a szervezetben
- Energiaszükségletünk kb. 50%-át a szénhidrátok fedezik (legnagyobb felhasználó, a munkát végző izomzat, naponta kb. 300g szénhidrátra van szüksége).
- Másik fontos tulajdonságuk, hogy a szervezet vázanyagának alkotásában vesznek részt.
- A sejtek külső burkában jelenlévő szénhidrátok nem csak a sejt mechanikai védelmében, de sajátos anyagcsere- és védekező mechanizmusában is részt vesznek.
- Szérumfehérjékben (vér) és hormonokban is megtalálhatóak.
- Szerepük van az immunanyag képzésben, a véralvadás gátlásában (heparin), a kalcium-anyagcserében, ezen keresztül a csontosodási folyamatban is.
- Kedvezően befolyásolják az agy érési sebességét fejlődő korban.
- A tejcukor bizonyos fajtája a csecsemők bélflórájának kialakulásában játszik szerepet.
- Szénhidrátszükséglet korosztályok szerint: Csecsemőkorban: 16-18g /kg, Kisgyermekkorban: 14-16g /kg, 10 éves korban: 13,5 g/kg, Felnőttkorban: 5,5 g/kg
A szénhidrát olyan alap-tápanyagnak számít, amiről
gondolati társításként az édes íz, és elsősorban a csokoládé jut
eszünkbe, mely megédesíti mindennapjainkat :-). Nincs is ezzel semmi
baj,
hiszen pl. a minél magasabb kakaótartalmú étcsokoládé segíti
az agyműködést (az agysejtek tápanyaga elsősorban a glukóz), emeli az
endomorfin szintet (örömérzetet okoz a hormon), ezért jutalomfalatként
érzékeli még az idegrendszerünk is a csokoládét (→
limbikusrendszer-
jutalmazó-büntető információ), a szénhidrátbevitelt.
Stressz,
stresszes
helyzet esetén mindezek együttes hatására pozitív visszacsatolásként
(stressz-oldó forrásként) éli meg az ember a minél magasabb szénhidrát
tartalmú, édes ízű táplálékok fogyasztását. Még fogyókúra idején is
engedett az étcsokoládé fogyasztása önmagában, mivel a magas
kakaótartalom zsírégető tulajdonsággal is bír. A kontrollálatlanul,
nagy mennyiségben elfogyasztott szénhidrát (főleg finomított fehér
cukor) azonban hirtelen emeli meg a vércukorszintet, fokozott inzulin
kiválasztódásra serkenti a szervezetet, nagy mennyiségben alakul át a
fölösleges szénhidrát zsírsavvá (ami aztán a zsírsejtekben raktározódik
el→
molekuláris anyagcsere),
és vizet von el a szervezettől
(→
vízterápia-vízszükséglet),
a cukorbetegek szomjúságérzete ezért
mindig elsődleges figyelmeztető jel.
A magas szénhidrát tartalmú táplálékok fogyasztása során a
bélflórában
természetes arányban is jelen lévő gombák közül ha a
candida albicans
gomba túlsúlyba kerül, elszaporodik (savasodás, bélflóra
felborulása
miatt, mely leggyakrabban antibiotikus terápia, nehézfém mérgezés miatt
alakul ki), candidabetegség alakul ki, mely az egész szervezetre,
immunrendszerre,
idegrendszerre,
alvásra,
méregtelenítő rendszerre
(→
szabadgyökök,
antioxidánsok) kihatással van. A gombák tápanyaga
elsősorban a szénhidrát, így a betegnek állandó szénhidrát- édesség
iránti vágya alakul ki (
candida diéta,
aranykolloid
oldat szénhidrát függőség megszüntetésére).
Szénhidrátban dús táplálkozás (és túlzott alkoholfogyasztás) esetén a
vastagbélben
a felhalmozódott bomlástermékek pangása során erjedési
folyamat indul el, ami fokozza a szervezet savasodását, pH-egyensúly
felborulását (→
savasodás-lúgosítás,
savasító-lúgosító
ételek). A
gyümölcsök elfogyasztása is ezért a magas szénhidrát tartalom miatt pl.
csak önmagában javasolt, egyéb kiegészítők nélkül (lásd. még:
fogyókúra→
egyszerű diétás trend).
Az izomzat működéséhez, mozgáshoz (→
bioenergetikai
mozgásgyakorlatok,
fogyókúra→
mozgás)
azonban mindenképpen szükséges a szénhidrát, mint
energiaszolgáltató
tápanyag. Az étkezések során célszerű figyelembe
venni a szervezet aktuális bioenergetikai igényeit is, akár
szervrendszerek szerint is, mert ezáltal segíthetjük pl. a szénhidrát
tápanyag optimális felszívódását, felhasználását (
táplálkozás
bioenergetika→ szervóra, Hold járása, táplálékpiramis, ételek
hőhatásai). A kiegyensúlyozott
táplálkozás egyben biztosítja a
szervezet számára az energia felvételi források optimális
felhasználását is (bioenergetika-
energia
felvételi tényezők, radiesztézia-
emberi test
polaritása, ill. a bioenergetikai harmonizációs folyamat
KAPCSOLATTEREMETŐ " GYÓGYÍTÁS " (Reconnective Healing®) és a
KAPCSOLATTEREMTÉS folyamata (The
Reconnection
® folyamat).
A komlementer medicina, a különböző
természetgyógyászati- gyógymódok és alkalmazások (táplálkozás kiegészítők), az
egyén számára szükséges medicinális diagnosztikát -terápiát-kezelést soha nem
helyettesítő - helyettesíthető, vagy azt önhatalmúlag ki- és felváltó -
felváltható terápiás alkalmazások, csak a fizikai-lelki közérzeti javulást és
jóllétet, gyógyulást elősegítő és támogató kiegészítő gyógymódok!
Szénhidrátok emésztése, anyagcsere folyamata
A szervezet a szénhidrátot glikogén formájában raktározza a májban és
az izomzatban. A glikogén állandóan bomlik és szintetizálódik, ez
biztosítja a vércukorszint viszonylagos állandóságát (5,5 mmol körül).
A bontás és a szintézis enzimatikus folyamat, ha enzimhiány (pl.
inzulin)
lép fel, akkor a glikogénbontás nem megy végbe. Mivel a
szénhidrát könnyen mobilizálható tápanyag, a szervezet energia igényei
kielégítésére először a szénhidrátokat, másodsorban a
zsírokat,
harmadsorban (kényszerhelyzetben) a
fehérjéket
kezdi el égetni,
felhasználni.
Szénhidrátok emésztése:
Az összetett szénhidrátok közül
táplálékainkkal
legnagyobb mennyiségben a keményítőt fogyasztjuk. Keményítő tartalmú
ételeket inkább már csak kisgyermekkortól kezdjünk el adni, mert ezt a
csecsemők még igen rosszul tudják hasznosítani. A keményítőben lévő
kötéseket kisrészben a nyálamiláz
(ezért nagyon fontos a nyugodt, lassú
és alapos rágás), nagy részben a hasnyálmirigyből származó amiláz
(
pH
optimuma 6,9) nevű
enzim
hasítja, majd az így keletkezett
diszacharidegységeket (maltóz) a maltáz nevű enzim tovább hasítja két
glukóz molekulára.
A másik két diszacharida, a tejcukor (laktóz) és a répacukor
(szacharóz) bontása a vékonybél
kefeszegélyében zajlik, a laktáz és a
szacharáz nevű enzimek hatására, melyek a bélbolyhokban helyezkednek
el. A monoszachariddá lebontott cukrok átlépnek a béllumenből a
bélhámsejt belsejébe. A tejcukrot bontó laktáz enzim működése a
szükségletnek megfelelően alakul. Tejmentes koszton megszűnik a
bélnyálkahártya laktáz-enzimaktivítása, ezért az újboli tejfogyasztást
csak fokozatosan célszerű elkezdeni (lásd. még:
emésztési
és anyagcsere folyamatok-nyál, gyomor-hasnyálmirigy-és
vékonybélnedv).
Szénhidrátok molekuláris anyagcserefolyamata:
Tápanyagfelvétel után a
felszívódott glukóz elsősorban a máj glikogénraktárait tölti fel. A
májon „túlfolyó” glukóz az összes sejt számára elérhető, folyamatos
energiaforrás. A harántcsíkolt izom (akaratlagosan szabályozható a
működése) -saját céljára- glikogén formájában raktározni is tudja. A
felesleg a májsejtekben zsírsavvá alakul, innen trigliceridként kerül a
keringésbe, majd a zsírsejtekben raktározódik. A galaktóz csak a
májsejtekben alakulhat át glukózzá, a többi sejt nem képes
metabolizálni. A tejmirigy sejtjei a laktóz (tejcukor) képzéséhez
szükséges aktivált galaktózt a glukózból állítják elő. A fruktóz
felvételére és glukózlebontási köztitermékké alakítására minden sejt
képes, ehhez még az izomban sem szükséges az inzulin jelenléte.
A szénhidrátok bármilyen formában is kerülnek be a szervezetbe, végül
is glukózzá alakulnak át. A szénhidrátok égése a glikolízis, az ún
citrátkör és terminális oxidáció során (ATP = kémiai energiát tároló
speciális molekula a mitokondriumokban→
tápanyagok
energiaértéke) a
sejtek energiaigényének kielégítését szolgálja. A vörösvérsejtekben
nincsenek mitokondriumok, így bennük a glukóz csak pirosszőlősavig,
illetve tejsavig bomlik le. Ezeknek az anyagoknak -további égetésükhöz-
a vérárammal el kell jutniuk a májsejtekhez, ahol a laktát és piruvát
egy része elég, s az így felszabaduló energia révén a májsejtek már a
maradékot glukózzá alakíthatják vissza.