ENZIMEK, KOENZIMEK
Az enzimek (fermentumok) biológiai
katalizátorok
(zymé gör., fermentum
lat.= kovász), melyek emberben, állatban,
növényben
alapvető szerepet töltenek be a sejtek életfolyamataiban, az anyagcsere
folyamatokban. Az enzimek nem a kémiai átalakulás irányát döntik el,
hanem egy adott kémiai reakció sebességét képesek növelni azáltal, hogy
csökkentik annak aktiválási energiáját, pl. két molekulát olyan
helyzetben kötnek meg a felszínükön, amely azok kapcsolódását
elősegíti. Véletlenszerű találkozás helyett tehát rendezett találkozás
zajlik le.
A szervezetben lejátszódó kémiai reakciók általában megfordítható
(reverzibilis) folyamatok. A reakció irányát az egyensúlyi állandó, a
kiindulási anyag (szubsztrát) és a végtermék koncentrációjának aránya
határozza meg. Az enzimek addig képesek csak az átalakulás sebességét
befolyásolni, amíg a folyamat egyensúlya be nem áll. A lebontó és
felépítő folyamatokat nem mindig ugyanazok az enzimek végzik.
Az enzimek felépítésüket tekintve egyszerű fehérjék, melyek csak
aminosavat tartalmaznak és összetett
fehérjék,
melyek
a fehérje (apoenzim) mellett egy kis molekulasúlyú nem
fehérjetermészetű részeket is tartalmazhatnak (prosztetikus csoport). A
fehérjéről leváló prosztetikus csoportot nevezik koenzimnek. A
koenzimek gyakran valamilyen vitamint tartalmaznak. A
koenzim általában a szubsztráttal (kiindulási anyaggal) együtt kötődik
rá az enzimre, majd a reakció lezajlása után mindkettő leválik az
enzimről. A koenzim feladata az, hogy átvegyen egy
gyököt
(pl.
hidrogént), illetve tovább adja azt egy másik vegyületnek.
Számos
vitamin
élettani jelentősége éppen az, hogy koenzim
alkotórészeként lehetővé tegyék a normális sejtműködést. Ilyenek pl. a
nikotinsavamid, a riboflavin (B2-vitamin), biotin, pantoténsav, tiamin
(B
1-vitamin), fólsav, B
12-vitamin.
Egyes enzimeket fémionok aktiválnak, mások fémionokat tartalmaznak
(például a magnézium, a cink-
ásványi
anyagok,
nehézfémek,
kolloid oldatok).
Az enzimek fajlagosan működnek, vagyis specifikusak: egy adott enzim
csak egyféle kémiai reakciót képes gyorsítani, ill. csak egyféle kémiai
kötést képes lebontani. Az enzimaktivitás – és így a sejtek működése –
a szervezet szükségleteinek megfelelően folyamatosan változik. Az
enzimek aktivitását befolyásolja a közeg hőmérséklete, vegyhatása is.
Ez az oka annak, hogy erősen lehűlt szervezetben, illetve extrém
acidózis (
savasodás)
esetén a sejtműködés üteme csökken az emberi
szervezetben.
Az enzimek csoportosítása a katalizált reakció és a kiindulási anyag
(szubsztrátum) szerint történik:
-Oxireduktázok, melyek oxidációs-redukciós folyamatot katalizálnak (pl.
citokrómok, melyek a sejtlégzésben, szöveti oxidációban vesznek részt)
-Transzferázok, melyek az atomcsoportok átvitelét katalizálják, az
átvivő anyagtól függően pl. foszfortranszferázok, aminotranszferázok
-Hidrolázok, melyek hidrolízissel bontják a különböző szubsztrátumokat
(kiindulási anyagokat). A zsírok észterkötéseit bontják a lipázok, a
foszforsavésztereket a foszfatázok, a maltózt a maltáz, keményítőt az
amilázok, stb.
-Liázok, melyek az atomok közötti kötések hasítását katalizálják
Vannak olyan kémiai anyagok, melyek az enzimreakciókat reverzibilisen
(visszafordíthatóan) gátolják. Ezeket a gátló anyagokat inhibitoroknak
nevezik. Hasonló szerkezetet mutatnak az enzimekhez, ezért mintegy
versenyeznek a "kötődésért", a reakcióba való lépésért. Ilyen versengő
gátláson alapul sok antibiotikum gyógyító hatása is. Azonban vannak
olyan kémiai anyagok is, melyek irreverzibilisen (vissza nem
fordíthatóan) gátolják az enzimek működését, ezeket az anyagokat
destroktoroknak nevezik (pl. a fehérjekicsapó anyagok).
Az enzimek általában csak akkor és ott aktiválódnak, amikor és ahol
szükség van rájuk. Az aktiválás általában az enzimfehérje szerkezetének
olyan megváltoztatásával megy végben, hogy az eddig rejtett aktív
centruma a felszínre kerül. Az enzimek a különböző sejtalkotórészekben
találhatók, és gyakran a sejtváz egy meghatározott helyén helyezkednek
el. Az enzimek veleszületett hibája (enzimopátia), részleges vagy
teljes lehet, a lelassult kémiai átalakulás anyagcserezavarra, betegség
kialakulására vezet (pl. fenilketonuria, galaktozémia, az emésztésben,
emésztőrendszerben résztvevő enzimeket lásd:
anyagcsere
és emésztési-felszívódási folyamatok, fehérje anyagcsere,
zsír anyagcsere,
szénhidrát anyagcsere
és emésztési folyamata). Ebben az esetben a
táplálkozás
során úgy a
tápanyagok
összetétele-mennyisége, mint a táplálkozás időbeli beosztása speciális
étrendet,
figyelmet követel. Enzimhiányos állapotról, illetve az enzimtermelő
emésztőszervek állapotáról a
számítógépes
Biorezonancia és a
Bioenergetikai
vizsgálat adhat tájékozódást, a kezelések során a
bioenergetikai
gyógymódok nyújthatják a kiegészítő gyógykezelést (pl.
Homeopátia,
gyógynövények,
Schüssler-só
terápia, ill. a bioenergetikai harmonizációs folyamat:
KAPCSOLATTEREMETŐ " GYÓGYÍTÁS " (Reconnective
Healing®) és a KAPCSOLATTEREMTÉS folyamata (The
Reconnection
® folyamat).
A természetgyógyászati- gyógymódok és
alkalmazások, ill. táplálkozás kiegészítők, az egyén számára szükséges
medicinális diagnosztikát, terápiát-kezelést, soha nem helyettesítő -
helyettesíthető, vagy azt önhatalmúlag ki- és felváltó - felváltható terápiás
alkalmazások, csak a fizikai-lelki javulást és jóllétet, gyógyulást elősegítő és
támogató kiegészítő gyógymódok!